- Home
- Life-Inedit
- WASHINGTON, (07.05.2010, 18:56)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cumpărăturile "din impuls" sunt de fapt planificate în subconştient
Cumpărăturile pe care oamenii consideră că le fac "din impuls" sunt de fapt planificate în subconştient, cumpărătorii rezervând o sumă pentru articole pe care ar fi putut să uite să le treacă pe lista cu care merg la magazin, potrivit unui studiu american, citat de dailymail.co.uk.
Urmărește
375 afișări
Cumpărăturile "din impuls" sunt de fapt planificate în subconştient (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Atunci când alcătuiesc lista de cumpărături şi stabilesc bugetul alocat acestora, cumpărătorii rezervă mintal o sumă pentru acele articole pe care ar fi putut să uite să le treacă sau chiar pentru cumpărături "neplanificate" sau "din impuls". Faptul că achiziţionează mai mult decât şi-au propus şi că depăşesc lista cu mai multe articole este pentru a ajunge să cheltuiască suma de rezervă, spun cercetătorii americani de la Baylor University din Texas.
Studiul, realizat prin chestionarea cumpărătorilor din mai multe magazine alimentare din Texas, a fost publicat în Journal of Consumer Research.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Subiecţii au fost întrebaţi mai întâi câte articole intenţionau să cumpere, cât se aşteptau să cheltuiască pentru acestea şi ce sumă se aşteptau să aibă la final pe bon, iar după ce şi-au făcut cumpărăturile, peste trei sferturi dintre participanţii la studiu au spus că "au pus deoparte" bani pentru lucruri care nu erau pe listă. Motivele invocate pentru aceasta au fost posibile "nevoi uitate", "dorinţe neplanificate" sau chiar cumpărături "din impuls".
În medie, diferenţele dintre sumele cheltuite de fapt şi cele planificate nu au depăşit 47 de cenţi, deşi câţiva dintre cumpărătorii testaţi au cumpărat într-adevăr mult mai mult decât îşi propuseseră.
"Pentru majoritatea consumatorilor, suma de rezervă pare să fie un mod raţional de a folosi magazinul pentru satisfacerea nevoilor şi menţinerea autocontrolului", a spus Kirk Wakefield, cercetător la Baylor University. În schimb, pentru persoanele foarte impulsive, care cumpără din toate raioanele, aceasta duce la cheltuieli în plus, a adăugat cercetătorul.
Cu alte cuvinte, cei care ştiu că au o voinţă mai slabă ar trebui să întocmească o listă de cumpărături mai detaliată. Şi persoanele care ţin regim ar trebui să îşi pregătească lista de cumpărături cu grijă.
Pe de altă parte, este în interesul magazinelor să îi ademenească pe cumpărători la cât mai multe raioane, făcându-i să îşi mărească bugetul avut în minte.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:00
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
-
astăzi, 06:45
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc. Diferenţă dintre Ciolacu şi Lasconi a scăzut din nou: sub 7500 de voturi. Mai sunt de numărat câteva zeci de secţii din Bucureşti, Marea Britanie, SUA şi Canada