- Home
- Life-Inedit
- WASHINGTON, (08.10.2009, 14:34)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cuplul Obama a ales lucrările unor pictori moderni pentru decorarea Casei Albe
Cuplul Michelle şi Barack Obama a împrumutat de la mai multe muzee de artă din Washington 47 de tablouri aparţinând unor pictori americani şi străini moderni şi abstracţi, pentru a decora interiorul Casei Albe.
Urmărește
317 afișări
Cuplul Obama a ales lucrările unor pictori moderni pentru decorarea Casei Albe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Lista operelor împrumutate de la cinci muzee, printre care se numără National Gallery of Art şi Muzeul de artă modernă şi contemporană Hirshhorn, a fost dată publicităţii de biroul de presă al primei doamne a SUA, Michelle Obama.
"Este un fapt neobişnuit ca un preşedinte să aleagă mai degrabă opere contemporane decât tablouri istorice sau tradiţionale din pictura americană", este de părere Valerie Fletcher, curatorul muzeului Hirshhorn, de la care cuplul prezidenţial american a împrumutat şapte tablouri şi două sculpturi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
Dintre cele 47 de opere ce alcătuiesc o colecţie variată, şapte pânze sunt operele unor artişti de culoare, dintre care unul este Glenn Ligon, care explorează teme precum politica şi rasele, folosind în tablourile sale diverse texte şi reproduceri ale unor fotografii. Tabloul ales de cuplul prezidenţial, intitulat "Black like me No.2", reprezintă un omagiu textual adus cărţii jurnalistului alb John Howard Griffin, care a relatat experienţele prin care a trecut după ce şi-a înnegrit pielea.
"Este o operă foarte puternică, care poate fi expusă pe pereţii din apartamentele private", a declarat Valerie Fletcher, explicând că, potrivit regulilor în vigoare, picturile artiştilor în viaţă nu pot fi expuse în zonele publice ale Casei Albe.
Pictorul William Johnson, care face parte din mişcarea de renaştere a culturii afro-americane "Rebirth of Harlem", este bine reprezentat, cu patru picturi naive, ca şi Alma Thomas, una dintre primele pictoriţe afro-americane aparţinând curentului abstract.
Soţii Obama au ales şi câteva obiecte din lut şi din cultura amerindienilor.
Dintre operele clasice se remarcă doar tabloul "Sunset", al pictorului Winslow Homer, şi două bronzuri de Degas, reprezentând două dansatoare. În schimb, pictorii abstracţi Mark Rothko şi Josef Albers, artişti conceptuali precum Edward Corbett şi Jasper Johns sau aparţinând curentului pop-art, precum Edward Ruscha, sunt bine reprezentaţi.
Cuplul prezidenţial american a ales şi câteva pânze ale unor pictori de dincolo de Ocean, un fapt foarte rar la Casa Albă, locul în care tradiţia impune ca pictura americană să fie privilegiată. În afara bronzurilor lui Degas, câteva naturi moarte semnate de pictorul italian Giorgio Morandi şi-au găsit un loc la Casa Albă alături de o reprezentare impresionistă a oraşului Nisa, realizată de Nicolas de Staël.
Vasele din lut vor fi expuse în biroul oval al preşedintelui american, ca şi modelul original al unui telegraf, realizat de Samuel Morse, protejat de un strat de sticlă.
În opinia curatorului Casei Albe, William Allman, alegerile soţilor Obama "demonstrează un interes special pentru arta modernă veritabilă".
Jackie Kennedy a expus în premieră un Cézanne la Casa Albă, iar Hillary Clinton prefera operele abstracte semnate de Kandinski şi De Kooning şi a promovat-o pe Georgia O'Keefe.
George Bush a agăţat în biroul oval, în timpul mandatului său, un tablou al artistului texan Tom Lea, care reprezenta un cactus de dimensiuni mari desenat pe fondul unui cer înnorat din vestul american.
În afara celor două muzee deja citate, operele de artă alese de cuplul Obama provin de la Muzeul Indienilor Americani, de la Muzeul de Istorie Americană şi de la Smithsonian American Art Museum.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe