Prima pagină » Life-Inedit » România – Dracula Land, într-o expoziţie despre ideile preconcepute

România – Dracula Land, într-o expoziţie despre ideile preconcepute

România - un parc de distracţii ce are ca unic reper pe Dracula, Marea Britanie - ştearsă de pe harta UE, Franţa - în grevă sunt subiectele unei expoziţii ce prezintă ideile preconcepute ale celor 27 de state membre, iniţiată de Cehia, după preluarea preşedinţiei Uniunii Europene.
România - Dracula Land, într-o expoziţie despre ideile preconcepute
12 ian. 2009, 17:55, Life-Inedit

"Este pentru prima oară când preluarea preşedinţiei Uniunii Europene provoacă o dezbatere", a declarat, luni, Jan Vytopil, responsabil cu evenimentele culturale din partea Cehiei, în timp ce zeci de funcţionari şi jurnalişti comentau expoziţia.

Fiecare stat care ajunge la conducerea Uniunii Europene instalează o operă de artă în holul sediului Consiliului European, unde au loc summiturile europene şi consiliile miniştrilor.

Republica Cehă a cerut câte unui artist din fiecare dintre cele 27 de state membre să prezinte stereotipurile sau ideile preconcepute referitoare la propria sa ţară.

"Stereotipurile sunt barierele pe care trebuie să le depăşim", au explicat reprezentanţii Cehiei, care au ales un slogan bine adaptat pentru preşedinţia lor: "Europa, fără bariere!".

Rezultatul a fost expoziţia numită "Entropa", care, începând de luni dimineaţă, provoacă zâmbete şi multe semne de întrebare.

Astfel, România este reprezentată de lucrarea artistului Matei Tiron, care prezintă ţara noastră ca pe un imens parc de distracţii numit Dracula Land.

Lucrarea este însoţită de textul "Ne aflăm la periferia fără capăt, un loc de unde artiştii pleacă la expoziţii europene cu autocarul. Suntem o ţară prea săracă pentru a ne susţine propria cultură, însă prea bogată pentru a beneficia, aşa cum e cazul ţărilor în curs de dezvoltare, de sprijinul ţărilor dezvoltate. Suntem cei care ştiu să lucreze cu un buget zero, suntem campionii reducerilor, ai publicităţii care induce în eroare şi ai improvizaţiei. Abia în ultimii ani ne-am dat seama că promovarea acestui stat este singura salvare, o caracteristică ce ne face, cel puţin, un pic interesanţi în ochii celorlalţi".

De asemenea, Polonia artistului Leszek Hirszenberg este reprezentată prin parodierea celebrei fotografii a soldaţilor care înfig drapelul american în vârful unei coline, în timpul bătăliei de la Iwo Jima: soldaţii sunt înlocuiţi prin preoţi în sutane, care ridică drapelul în culorile curcubeului al comunităţii gay.

Teritoriul Bulgariei este acoperit de bideuri turceşti. "Acest desen va supăra multe persoane, dar este exact ceea ce mă interesează, să provoc scandal, în special la noi", a declarat autoarea lucrării, Elena Jelebova.

De asemenea, cinci minarete ies din apele care acoperă Olanda, în timp ce Italia se transformă într-un imens teren de fotbal, în care fiecare jucător ţine o minge în faţa organului său sexual, pentru a participa la un "sistem autoerotic", potrivit artistului Francesco Zampedroni.

Luxemburg este "de vânzare", Spania este complet acoperită cu beton, iar locul Marii Britanii, recunoscută pentru euroscepticismul ei, în acest ansamblu este gol.

"Mă tem că ţările vizate nu vor aprecia umorul ceh", a comentat un funcţionar european această expoziţie de artă.

"Eu am încredere în spiritul deschis al Europei şi în capacitatea ei de a aprecia un astfel de proiect", a spus vicepremierul ceh, Alexandr Vondra. Totodată, el a apreciat că "aceasta este dovada faptului că în Europa de astăzi nu există loc pentru cenzură".

Artistul ceh David Cerny a decis ca pentru opera de artă care îi reprezintă ţara natală să proiecteze pe un ecran citatele "formidabile şi pertinente" ale controversatului preşedinte ceh Vaclav Klaus, pe care a dorit "să le arate lumii cu multă delectare în suflet".