De ce ar trebui să avem un weekend de trei zile. Experţii ne dau răspunsul

Deşi unele ideologii încurajează munca în exces, considerând că un astfel de obicei te poate face mai sănătos şi mai fericit, ideea unui weekend de trei zile este realizabilă şi poate constitui baza unei vieţi mai bune.

Urmărește
2584 afișări
Imaginea articolului De ce ar trebui să avem un weekend de trei zile. Experţii ne dau răspunsul

De ce ar trebui să avem un weekend de trei zile. Savanţii oferă răspunsul

Potrivit Descoperă, un număr mare de studii în cadrul cărora s-au analizat efectele muncii în exces a dezvăluit că aceasta poate scădea sănătatea fizică şi psihică a persoanelor. Munca peste program poate creşte riscul apariţiei cheagurilor de sânge, apariţia bolilor de inimă şi a diabetului.

Prin munca excesivă pierdem momentele cu familia şi prietenii, de asemenea, oamenii care muncesc mult nu reuşesc să mai preţuiască momentele simple ale vieţii. Din cauza muncii deseori oamenii sunt prea obosiţi pentru a-şi exploata şi celelalte pasiuni. Experţii consideră că modelul de muncă ar trebui schimbat, prin promovarea unor moduri alternative de viaţă decât cele centrate pe muncă.

Barierele programului de muncă scurt

Progresul tehnologiei a avansat continuu în ultimul secol, crescând nivelul de productivitate. Însă nu toate câştigurile productivităţii pot fi realizate prin orele de muncă scurte. Cel puţin în perioada modernă, aceste câştiguri au fost utilizate pentru a creşte revenirea deţinătorilor de capital, deseori prin scăderea salariului angajaţilor.

Lipsa progresului reduce timpul petrecut la muncă în cadrul economiilor capitaliste moderne, acest fapt reflectă influenţa ideologiei, dar şi a conducătorilor. Consumerismul este un alt factor care a favorizat apariţia orelor lungi de muncă. Muncitorii sunt deseori persuadaţi să cumpere mai mult ceea ce se transformă în muncă mai multă, pentru a avea bani pentru cele mai noi obiecte.

Muncind pentru schimbare

Costurile orelor prelungite sunt reprezentate de sănătatea precară şi o stimă de sine scăzută a muncitorilor. Există şi costuri pentru angajatori, de exemplu scăderea productivităţii şi a profitului.

Printre punctele pozitive reflectate şi de unele experimente se numără un echilibru mult mai bun între viaţa personală şi muncă.

Un retailer de îmbrăcăminte din Japonia a acceptat ca muncitorii săi să lucreze patru zile pe săptămână, însă vor lucra 10 ore pe zi în cele patru zile, pentru a realiza 40 de ore pe lună

Sursa: http://bit.ly/2c64XFC.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici