De ce dorm pisicile atât de mult

  • Mai mult de jumătate dintre pisici dorm între 12 şi 18 ore pe zi.
  • Iar pe măsură ce îmbătrânesc, tind să doarmă mai mult decât atunci când erau tineri.
Urmărește
14495 afișări
Imaginea articolului De ce dorm pisicile atât de mult

Spre deosebire de oameni şi câini, pisicile au un model de somn polifazic, ceea ce înseamnă că dorm de mai multe ori pe zi. Aceste sieste au o durată medie de 78 de minute. Cu toate acestea, pisicile dorm de obicei pentru perioade de 50 până la 113 minute.

Metabolismul lor este, de asemenea, guvernat de un ritm circadian de 24 de ore de somn şi veghe, dar pisicile sunt crepusculare, ceea ce le determină să aibă două vârfuri de activitate: unul dimineaţa devreme, înainte de răsăritul soarelui, şi unul seara, după apusul soarelui.

În cea mai mare parte a orelor de somn, ele rămân în alertă şi chiar dacă par să doarmă adânc, sunt pregătite să se reactiveze la un moment dat. Acest lucru se datorează faptului că, atât din punct de vedere anatomic, cât şi psihologic, sunt structurate să vâneze hrană şi să se apere de prădători.

Ca toate animalele, pisicile au nevoie de somn pentru a supravieţui. Somnul joacă, de asemenea, un rol în formarea memoriei şi în stimularea sistemului imunitar. Dar există o serie de motive naturale pentru care obiceiurile de somn ale pisicii se pot schimba. De exemplu, dacă pisica a avut multe activităţi pentru o perioadă lungă de timp, este posibil să aibă nevoie de mai mult somn. O schimbare de mediu, cum ar fi o mutare sau sosirea unui nou membru al familiei, poate afecta, de asemenea, obiceiurile pisicuţei. Cu toate acestea, un somn neobişnuit sau un ritm de veghe excesiv pot indica o problemă de sănătate care trebuie monitorizată, scrie La Reppublica.

Pisicile cu afecţiuni renale au tendinţa de a mânca mai puţin, de a bea mai mult, de a dormi mai mult şi de a fi mai vocale pe timp de noapte. De asemenea, pisicile surde dorm mai mult, probabil pentru că somnul lor nu este uşor de deranjat de zgomot. Alte simptome includ vocalize crescute în timpul zilei şi al nopţii, reducerea apetitului şi pierderea în greutate. Printre cele mai frecvente afecţiuni care includ letargia se numără hipotiroidismul: această deficienţă a hormonului tiroidian poate apărea atât la pisicile tinere, cât şi la cele bătrâne şi include pierderea părului şi scăderea poftei de mâncare.

De asemenea, există situaţii în care pisica este deosebit de agitată, pe măsură ce e lipsită de somn. Joaca regulată cu pisica poate contribui la regularizarea acestei stări.

Apoi, există boli care pot perturba ciclul de somn, cum ar fi hipertiroidismul, care face ca pisica să fie excesiv de agitată şi cu un apetit crescut, în ciuda pierderii constante în greutate. Apoi, există FIV, boala virusului imunodeficienţei feline, care afectează atât pisicile domestice, cât şi pe cele sălbatice, alterându-le sistemul imunitar şi perturbând foarte mult tiparele de somn şi provocând dificultăţi de adormire. Dacă observaţi o schimbare neobişnuită, mai ales dacă este însoţită de alte simptome, este întotdeauna o idee bună să vă adresaţi medicului veterinar.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici