De ce este serialul ”Urzeala Tronurilor” atât de popular

Criticul american Ken Tucker explică de ce serialul ”Urzeala tronurilor”, produs de HBO, este cel mai piratat show de televiziune şi cum de a atras un număr atât de mare de fani.

Urmărește
816 afișări
Imaginea articolului De ce este serialul ”Urzeala Tronurilor” atât de popular

De ce este serialul ”Urzeala Tronurilor” atât de popular

Premiera sezonului al patrulea al serialului ”Game of Thrones/Urzeala Tronurilor” a strâns o audienţă de 6.6 milioane de telespectatori, cea mai mare înregistrată de HBO în ultimii şapte ani.

Revenirea show-ului pe micile ecrane ne aduce aminte de riscul pe care şi l-a asumat televiziunea atunci când a decis să ecranizeze romanele lui George R.R. Martin, spune pentru BBC Ken Tucker, jurnalist american, nominalizat la premiul Pulitzer pentru Critică. Sigur, cărţile erau deja bestselleruri, dar publicul ţintă căruia i se adresează genul de fantezie epică este restrâns, cât o fracţiune din numărul de telespectatori necesar pentru a obţine profit în televiziune. "Construirea serialului în jurul unei lumi mitice, ca o reflexie a Europei medievale într-o oglindă spartă, a fost riscantă", spune Tucker, care menţionează faptul că producătorii David Benioff şi DB Weiss au fost suficient de inteligenţi încât să imprime filmului ritmul alert şi suspansul specifice thrillerelor şi să asigure doza optimă de nuditate şi violenţă, pentru a atrage un public cât mai variat.

Riscul pe care şi l-a asumat televiziunea a dat roade, pentru că premiera sezonului al patrulea a strâns o audienţă de 6.6 milioane de telespectatori, cea mai mare din ultimii şapte ani pentru HBO, de la ultimul episod din seria ”Clanul Soprano”. ”Urzeala Tronurilor” a revitalizat genul sword-and-sandals (n.r. sabie şi sandale, o varietate a genului "capă şi spadă", specific cinematografiei italiene, care a precedat Spaghetti Western-ul) despre care puţini credeau că are nevoie să fie readus în lumina reflectoarelor, spune Tucker. Serialul a satisfăcut nevoia publicului de escapism, având marele avantaj că, spre deosebire de celelalte filme de epocă, nu este constrâns de evenimente istorice pe care trebuie să le urmărească.

Producţia de televiziune beneficiază şi de o distribuţie care include actori foarte talentaţi, care fac personajele uşor identificabile. Americanul Peter Dinklage joacă rolul lui Tyrion Lannister, care i-a adus un premiu Emmy şi un Glob de Aur, dar nu este singurul actor apreciat de critici. Aceştia laudă şi jocul actorilor-copii, în special al lui Maisie Williams (Arya Stark în serial), sau unor actori mai puţin cunoscuţi înainte de debutul serialului, cum e Lena Headey (Cersei Lannister în film).

Telespectatorii sunt atraşi de simplitatea morală a show-ului de televiziune. "Dacă principala ta grijă este să-ţi păstrezi capul, sau să nu fii mâncat, cum se întâmplă cu personajele din ”Game of Thrones” şi ”The Walking Dead”, celelalte probleme par minore. Într-o vreme în care oamenii se tem să îşi supere şefii şi economisesc în fiecare lună pentru a plăti ipoteca, escapismul unui program în care şefii sunt aduşi cu picioarele pe pământ cu o simplă mişcare a sabiei atrage", spune Tucker. "Fantezia răzbunării şi a triumfului e reală, chiar dacă ştii că nu vei ordona niciodată unor dragoni să îţi asculte poruncile", adaugă el.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici