De ce părăsesc oamenii „America lui Trump”

Nu au glumit când au spus că vor pleca din America dacă Trump va câştiga alegerile. BBC prezintă poveştile unor oameni care părăsesc „ţara tuturor posibilităţilor” temându-se de deciziile preşedintelui ales.

Urmărește
7784 afișări
Imaginea articolului De ce părăsesc oamenii „America lui Trump”

De ce părăsesc oamenii „America lui Trump”

Sarah, care a dorit să îi fie anonim numele de familie din motive de siguranţă, a crezut că decizia lui Trump de a candida la prezidenţiale e o glumă. Pe 8 noiembrie şi-a dat seama, însă, că „imposibilul” s-a întâmplat şi Tump a  câştigat alegerile. Aşadar, Sarah şi-a sunat soţul, plecat într-o deplasare în străinătate şi i-a spus: „M-am hotărât. Trebuie să plecăm de aici şi nu glumesc”. Iar răspunsul lui a fost: „Ştiu. Vom pleca”. O lună mai târziu, Sarah, în vârstă de 43 de ani şi soţul său, de 45 de ani, împreună cu cele două fiice aflate încă în şcoală, au părăsit micuţul oraş Midwest, unde şi-au petrecut ultimii trei ani şi jumătate, şi s-au mutat la mii de km distanţă de SUA. Şi nu au de gând să se întoarcă. Soţul său nu este din SUA, nu are viză de rezident şi are foarte multe deplasări în afara ţării, în interes de serviciu. Copiii au dublă cetăţenie, însă el şi-a luat mereu viză temporară pentru perioadele în care stătea cu familia. „Cu schimbările noii administraţii ne este teamă că nu va mai putea intra în ţară”, spunea femeia. Însă acum, la mii de km distanţă, Sarah se consideră o norocoasă că a putut pleca. Se îngrijorează, însă, pentru cei care nu au posibilitatea să plece.

Pentru Cori Carl şi soţia sa, Casey Daly, nu doar alegerea lui Trump a fost motivul determinant. „Chiar înainte ca Trump să devină un candidat viabil, ne-am dat seama că mediul politic devine instabil”, spune Carl. Aşadar, au început să caute opţiuni de noi reşedinţe înafara ţării. „Ne-am hotărât să ne mutăm în Canada”, spunea acesta, iar în ianuarie anul trecut, s-au mutat din Brooklyn în Toronto, având norocul să beneficieze de o tranziţie uşoară şi în ceea ce ţine de serviciu: Carl este consultant în comunicare şi lucrează ca freelancer, iar Daly este analist la o companie multinaţională, care are birouri şi în Toronto. Cei doi spun că îşi doresc să îşi ofere ajutorul şi altor americani ce vor să se mute şi întâmpină  probleme cu relocarea.

Marisa, mamă a doi copii care locuieşte în sudul SUA, spune că va aplica pentru obţinerea dublei cetăţenii într-o ţară europeană din care provin bunicii săi. Bunicul său a fost rezident în SUA, dar nu şi-a păstrat şi cetăţenia. „Oamenii din jurul meu vorbesc constant despre Trump ca fiind preşedintele care va trimite imigranţii acasă şi va pune americani în locul lor. Nu aş vrea să îmi cresc copii cu asemenea valori”, spune Marisa. Fratele său mai mare a obţinut deja dubla cetăţenie, lucru care o încurajează şi mai mult. De asemenea, soţul său a început să caute, orientativ, diverse joburi în Europa. Pentru Marisa relocarea este un plan de rezervă, dar unul pe care are de gând să îl pună în aplicare dacă va fi nevoită.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici