Decesul lui Michael Jackson a declanşat o frenezie comercială cifrată la miliarde de dolari

Vânzări de discuri spectaculoase, filme cu succes de casă şi o "ploaie" de produse derivate reprezintă o parte dintre urmările pe care le-a avut decesul cântăreţului Michael Jackson, care pare să confirme proverbul potrivit căruia un artist nu este niciodată atât de popular ca după moarte.

Urmărește
45 afișări
Imaginea articolului Decesul lui Michael Jackson a declanşat o frenezie comercială cifrată la miliarde de dolari

Decesul lui Michael Jackson a declanşat o frenezie comercială cifrată la miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, în ultimii săi ani de viaţă, situaţia financiară a starului american era pe punctul de a se transforma într-un coşmar. Celebra sa fermă Neverland era pe punctul de a fi confiscată, iar "regele muzicii pop" avea datorii estimate la 500 de milioane de dolari.

Însă în cele 12 luni care au trecut de la moartea sa, din 25 iunie 2009, imperiul Jackson a obţinut venituri de peste un miliard de dolari, permiţând astfel achitarea a peste 50% din datoriile cântăreţului.

Frenezia comercială a început practic odată cu anunţul morţii starului, victimă a unei supradoze de medicamente: aproape 4 milioane de albume s-au vândut în primele şase săptămâni.

Într-un an, vânzările cumulate de discuri au atins pragul de nouă milioane de unităţi doar pe teritoriul american, potrivit datelor furnizate de Nielsen SoundScan. Pe plan mondial, artistul a vândut peste 24 de milioane de albume în ultimele 12 luni.

La aceste cifre se adaugă descărcările pe internet - evaluate la 26,5 milioane de dolari pe plan mondial - şi tonurile de apel pentru telefoanele mobile, făcând astfel ca veniturile muzicale generate de Michael Jackson-mania să atingă suma de 429 de milioane de dolari, potrivit revistei Billboard.

Numele Michael Jackson este asociat cu nouă dintre primele 17 piese R&B cel mai bine vândute în lume, printre acestea aflându-se hituri precum "Thriller", "Billie Jean" şi "Beat It".

Moartea artistului american nu a pus capăt carierei sale muzicale. În martie, executorii testamentari John Branca şi John McClain au semnat un acord cu Sony Music Entertainment, care a devenit unul dintre cele mai importante contracte muzicale încheiate până în prezent.

Acest contract, care ar putea asigura venituri de 250 de milioane de dolari moştenitorilor lui Michael Jackson, prevede lansarea a 10 albume până în 2017 - materiale discografice inedite sau reeditări.

Acelaşi contract stipulează, printre altele, faptul că Sony Music Entertainment şi executorii testamentului artistului să colaboreze în ceea ce priveşte licenţele pentru lungmetrajele, emisiunile de televiziune şi spectacolele în care se vor folosi piese ale cântăreţului.

Documentarul "This Is It", conceput cu ajutorul imaginilor filmate în timpul repetiţiilor pe care starul le făcea la Los Angeles pentru cele 50 de concerte programate la Londra, începând cu vara lui 2009, a generat încasări de 260 de milioane de dolari din vânzările de bilete şi 68 de milioane de dolari din vânzările şi închirierile de DVD-uri, precizează revista Billboard.

John Branca şi John McClain au anunţat recent că au fost de acord cu lansarea unui nou joc video realizat de Ubisoft, care le va permite utilizatorilor să intre în pielea megastarului, cântând şi dansând pe piesele acestuia.

Totodată, celebra companie canadiană Cirque du Soleil va pune în scenă, în 2011, un spectacol inspirat din viaţa şi muzica lui Michael Jackson.

Imperiul Jackson deţine 50% din drepturile de autor pentru fiecare dintre aceste proiecte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici