Decizie în SUA: Cimpanzeii nu sunt persoane. Nu pot să pretindă aceleaşi drepturi ca oamenii

Curtea de Apel din New York a decis joi că cimpanzeii nu pot să beneficieze de aceleaşi drepturi ca oamenii, respingând în acest fel o acţiune depusă în instanţă de apărătorii primatelor, care pledau pentru dreptul fundamental al acestor animale de a trăi în libertate.

Urmărește
154 afișări
Imaginea articolului Decizie în SUA: Cimpanzeii nu sunt persoane. Nu pot să pretindă aceleaşi drepturi ca oamenii

Decizie în SUA: Cimpanzeii nu sunt persoane. Nu pot să pretindă aceleaşi drepturi ca oamenii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Asociaţia Nonhuman Right Project a cerut ca patru cimpanzei, aflaţi în prezent în captivitate în statul New York, să fie relocaţi într-un sanctuar pentru animale unde ar putea să trăiască în libertate până la sfârşitul vieţii.

Aceşti militanţi, a căror acţiune a fost respinsă în primă instanţă, au explicat în luna octombrie în faţa Curţii de Apel că cimpanzeii au aceleaşi caracteristici ca oamenii şi că ar trebui, din acest motiv, să fie recunoscuţi ca "persoane legale" şi să beneficieze de aceleaşi drepturi fundamentale.

Însă judecătorii din oraşul Albany, capitala statului New York, au refuzat să lărgească definiţia legală a persoanei.

"Un cimpanzeu nu este o persoană care poate să beneficieze de drepturi şi de protecţia garantate de habeas corpus", au afirmat ei în decizia pronunţată joi.

Habeas corpus stipulează, în legislaţiile anglo-saxone, libertatea fundamentală de a nu fi închis fără a fi judecat.

"Spre deosebire de fiinţele umane, cimpanzeii nu au nicio datorie, nu sunt supuşi niciunei responsabilităţi sociale şi nu pot fi consideraţi responsabili, din punct de vedere legal, pentru faptele lor", au explicat judecătorii newyorkezi. În consecinţă, cimpanzeii nu pot să pretindă aceleaşi drepturi ca oamenii, au adăugat ei.

Asociaţia Nonhuman Rights Project a reacţionat imediat şi a afirmat că acea cerere a fost prima solicitare de această natură depusă în justiţie.

"Curtea a ignorat faptul că legea este creată pentru a evolua, în lumina descoperirilor ştiinţifice, a noilor experienţe şi a evoluţiei conceptului de bine şi a conceptului de rău", a precizat această asociaţie ecologistă.

În timpul unei audieri din luna octombrie, asociaţia a prezentat cazul lui Tommy, un cimpanzeu care trăieşte într-o cuşcă minusculă din ciment, într-un adăpost întunecos şi rece, într-un parc de rulote.

NonHuman Rights Project luptă şi pentru alţi trei cimpanzei - Kiko, Hercules şi Leo.

Kiko, care aparţine unui particular, a devenit surd după ce a fost utilizat pe platourile de filmare ale unui lungmetraj din franciza "Tarzan". Cazul său a fost examinat marţi în faţa unui tribunal din Rochester.

Hercules şi Leo trăiesc într-un centru de cercetare din Long Island.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici