Deficitul de vitamina E contribuie la declinul funcţiilor fizice

Deficitul de vitamina E, care apare, în general, din cauza unei alimentaţii dezechilibrate, contribuie la declinul funcţiilor fizice în cazul persoanelor de vârsta a treia, potrivit unui studiu american, publicat în Journal of the American Medical Association.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Deficitul de vitamina E contribuie la declinul funcţiilor fizice

Deficitul de vitamina E contribuie la declinul funcţiilor fizice

La studiu, desfăşurat în două etape, 1998 - 2000 şi 2001 - 2003, au participat 698 de persoane, cu vârsta de 65 de ani, originare din Toscana, Italia. Subiecţii nu luau suplimente cu vitamina E.

Cercetătorii au monitorizat nivelurile din organism ale mai multor micronutrienţi, printre care vitaminele E, B6, B12 şi D.

De asemenea, cercetătorii au măsurat performanţele fizice ale subiecţilor printr-o serie de teste standard. Specialiştii au putut astfel să stabilească faptul că deficitul de vitamina E contribuie la scăderea capacităţilor fizice.

O altă analiză a scos la iveală faptul că deficitul de vitamina E este principala cauză a scăderii capacităţilor fizice în rândul persoanelor cu vârsta peste 81 de ani.

"Ipoteza potrivit căreia antioxidanţii, precum vitamina E, joacă un rol în etiologia declinului funcţiilor fizice şi a handicapurilor a fost confirmată de studiile noastre precedente şi de alte lucrări", a declarat Benedetta Bartali, profesor la facultatea de medicină din cadrul Universităţii Yale, Connecticut, coautor al acestui studiu.

"Aceste studii demonstrează că o creştere a stresului oxidativ provoacă distrugeri la nivel muscular sau al ADN-ului, agravează ateroscleroza şi contribuie la degenerarea neuronilor", a mai precizat aceasta.

Sub efectul stresului, organismul nu mai este în măsură să neutralizeze producţia de radicali liberi, care oxidează celulele şi accelerează procesul de îmbătrânire.

Totuşi, autorii studiului nu recomandă suplimentele cu vitamina E, ci alimentele bogate în vitamina E: "Organismul are nevoie zilnic de 15 - 30 de miligrame de alfa-tocoferol, un compus al vitaminei E, care se găseşte în alimente de bază, precum migdale, sos de roşii şi seminţe de floarea soarelui".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici