Delfinii folosesc expresii faciale asemănătoare zâmbetului pentru a comunica intenţii prietenoase

Delfinii folosesc expresii faciale asemănătoare zâmbetului pentru a comunica intenţii prietenoase şi pentru a iniţia joaca, arată un nou studiu publicat în revista iScience.

Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului Delfinii folosesc expresii faciale asemănătoare zâmbetului pentru a comunica intenţii prietenoase

Delfinii folosesc expresii faciale asemănătoare zâmbetului pentru a comunica intenţii prietenoase

Cercetătorii au observat că aceste mamifere marine inteligente îşi deschid gura într-un mod specific atunci când vor să se joace cu alţi delfini.

Echipa de cercetători condusă de biologul evoluţionist Elisabetta Palagi de la Universitatea din Pisa a studiat comportamentul delfinilor în captivitate din Italia şi Franţa. Ei au constatat că delfinii îşi arată frecvent „zâmbetul" cu dinţi atunci când se joacă cu alţi delfini, mai rar cu oamenii şi aproape niciodată când sunt singuri.

„Am dat peste această descoperire din întâmplare", a declarat Palagi pentru AFP. „În timp ce observam comportamentul de joacă al delfinilor, am văzut cum începeau sesiunile de joacă deschizându-şi gura unul în faţa celuilalt, fără a muşca".

Studiul a arătat că delfinii folosesc acest gest mai ales când se află în câmpul vizual al altor delfini. De asemenea, comportamentele agresive nu au fost niciodată asociate cu acest gest prietenos al gurii deschise.

Cercetătorii au descoperit că probabilitatea ca un delfin să imite expresia gurii deschise a altuia în decurs de o secundă era de 13 ori mai mare atunci când receptorul observa gestul iniţial. Acest lucru sugerează că reacţia este involuntară şi că emoţiile sunt cu adevărat împărtăşite între delfini.

Livio Favaro, coautor al studiului de la Universitatea din Torino, a explicat de ce delfinii ar putea folosi semnale vizuale în locul celor sonore: „Delfinii au dezvoltat unul dintre cele mai complexe sisteme vocale din lumea animală, dar sunetul îi poate expune, de asemenea, la prădători sau la cei care trag cu urechea. Atunci când delfinii se joacă împreună, un amestec de fluierături şi semnale vizuale îi ajută să coopereze şi să atingă obiectivele".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici