”Delta dintre blocuri”, motivul luptei ecologiştilor. Parcul din Bucureşti unde trăiesc sute de specii de animale şi plante

  • La marginea Bucureştiului, printre blocurile sale din epoca comunistă şi a vilelor suburbane, sunt zone împădurite, cu lacuri, pline de animale sălbatice pe care ecologiştii se străduiesc acum să le protejeze printr-un program care include şi combaterea schimbărilor climatice.
  • Parcul Natural Vacăreşti din Bucureşti este unul dintre ele, care are în jur de 180 de hectare, şi este una dintre cele mai mari zone verzi urbane din Europa.
  • Considerată şi Delta din Văcăreşti, zona a câştigat statutul de protejat în 2016, după ani de încercări.
Urmărește
3483 afișări
Imaginea articolului ”Delta dintre blocuri”, motivul luptei ecologiştilor. Parcul din Bucureşti unde trăiesc sute de specii de animale şi plante

Sursa foto: Facebook

„Avem acest mozaic interesant de sute de specii de plante şi animale care trăiesc pe lângă blocuri, este incredibil", a declarat biologul Vlad Cioflec, membru al uneia dintre echipele care luptă pentru protejarea vieţii sălbatice, potrivit Reuters.

„Este deosebit să ai vidre în oraş, şerpi de apă, broaşte ţestoase care depun ouă pe cărările pe care oamenii merg. Convieţuirea acestora era de neconceput acum 20-30 de ani. A vedea acest lucru acum este unic, greu de spus în cuvinte”, a spus el.

Pentru a rezista pe termen lung, viaţa sălbatică are nevoie de legi care să o protejeze împotriva construcţiilor, a incendiilor şi a gunoaielor aruncate necorespunzător, spun ecologiştii, care îşi propun, de asemenea, să recruteze grupuri civice şi oficiali de lobby.

Parcul Vacăreşti este rezultatul unui proiect abandonat din epoca comunistă al lui Nicolae Ceauşescu, de a construi un lac.
 
„Avem şansa de a schimba legislaţia, deoarece ne aflăm într-un context interesant. Pandemia (coronavirusul) şi carantina ne-au făcut pe toţi să ne dorim mai multă natură în viaţa noastră", a spus Dan Barbulescu, managerul Parcului Natural Vacăreşti, care supraveghează noul proiect.
 
„Nu ştiu numele speciilor, dar ceea ce văd în jurul casei mele este mai frumos decât televizorul, sute de păsări pe care nu le-am văzut nicăieri altundeva”, a spus Reza Zare, o localnică în vârstă de 61 de ani, a cărei curte are deschidere spre unul dintre lacuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici