Dependenţa de internet, tratată într-o clinică din Roma

O unitate medicală din Roma a lansat săptămâna aceasta o terapie pentru tratarea dependenţei de Internet, fenomen care afectează din ce în ce mai mult tinerii, preocupaţi de jocurile video şi chat-uri până la pierderea contactului cu realitatea.

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului Dependenţa de internet, tratată într-o clinică din Roma

Dependenţa de internet, tratată într-o clinică din Roma (Imagine:Mediafax Foto)

"Dependenţa de Internet este pe cale să devină o problemă curentă, putând afecta până la 40 la sută dintre internauţi", explică Federico Tonioni, psihiatrul responsabil de proiectul de la Policlinica Gemelli.

Problemele de somn, alterarea noţiunilor de spaţiu şi timp, dificultăţile de comunicare, anxietatea şi depresiile sunt simptome ale dependenţei de Internet, o patologie identificată în 1995 de psihiatrul american Ivan Goldberg.

"Îmi petrec mult timp pe Internet, mă opresc doar pentru a dormi şi a mânca", confirmă Marco, 25 de ani, unul dintre pacienţii veniţi la clinică.

"Această stare s-a dezvoltat puţin câte puţin, acordam din ce în ce mai mult timp portalului Facebook, MSN şi jocurilor video, iar treptat au devenit singura mea ocupaţie", explică Marco.

Marco doreşte să revină la viaţa iniţială, când juca fotbal cu prietenii şi mergea la facultate.

"Sunt dependentă, aş dori să cer ajutor, dar nu voi veni acolo", scrie o internaută sub pseudonimul Inkognita. "Nu mai ştiu ce înseamnă viaţa normală. Pentru mine, normalitatea înseamnă un calculator, într-o cameră rece şi ostilă. Scuze, dar nu mai pot scrie căci plâng", adaugă tânăra.

Terapia propusă de Policlinica Gemelli, unică în Italia, cuprinde mai multe etape. Iniţial, psihiatrul examinează pacientul pentru a vedea dacă nu suferă şi de altă boală psihică latentă care ar necesita luarea de medicamente.

Ulterior, pacienţii se întâlnesc de două ori pe săptămână pentru sesiuni de terapie de grup.

"Schimbul emoţional cu alţi pacienţi este primordial în terapie, pentru că permite deprinderea comunicării. Internetul este o lume virtuală plină de senzaţii, dar fără emoţii. Pe Internet avem iluzia că îi controlăm pe alţii", explică Tonioni.

Persoane cu vârste între 15 şi 40 de ani sunt din ce în ce mai afectate de această dependenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici