- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (03.10.2009, 10:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deschiderea Anim'est - surprize şi număr record de spectatori
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est (2 - 11 octombrie) a fost deschis, vineri seară, la Cinema Patria din Capitală, în faţa unui număr record de spectatori, de aproximativ 1.000 de persoane, dar şi cu un film-surpriză şi cu o întrerupere a proiecţiei principale, "Mary and Max".
Urmărește
56 afișări
Deschiderea Anim'est - surprize şi număr record de spectatori (Imagine:Arhiva Mediafax Foto)
Holul cinematografului din centrul Bucureştiului, îmbrăcat în culorile festivalului, a devenit neîncăpător pentru cei care au venit să vadă filmul de deschidere, "Mary and Max", al regizorului Adam Elliot, premiat cu Oscar. După ce s-a stins lumina în sală, publicul a avut surpriza să se bucure de un scurtmetraj "creepy", "4", de Edouard Salier. Când au urcat pe scenă, "responsabilii" festivalului, Mihai Mitrică, director, şi Vlad Ilicievici, director executiv, au explicat că au dorit să prezinte acest film ca "încălzire" pentru "Creepy Animation Night", o noapte cu animaţii horror prezentate în cadrul festivalului la Patria, vineri, dar şi simbolic, căci evenimentul se află la cea de-a patra ediţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Mihai Mitrică a declarat că a patra ediţie a evenimentului este una de cotitură, amintind că, în anii '70, România avea unul dintre cele mai mari festivaluri de animaţie din lume, la Mamaia, care a avut însă doar trei ediţii. Acesta a explicat că actuala ediţie a festivalului Anim'est este una crucială, având în vedere faptul că evenimentul a fost realizat cu un buget redus, în condiţiile în care acesta s-a extins atât ca număr de locuri de desfăşurare, cât şi ca număr de filme. "Nu avem bani, dar avem foarte mulţi buni prieteni", a mai spus acesta. Vlad Ilicievici l-a completat pe directorul festivalului, spunând că, deşi Anim'est a crescut în cei patru ani de existenţă, mulţi "nu cred că (acest lucru) contează", deşi nu a dat mai multe detalii, dorind să fie în concordanţă cu mesajul de pe tricourile celor ce au urcat pe scenă: "Remove politics from culture".
După discursurile de deschidere, publicul a intrat în lumea lui Max, un evreu obez de 44 de ani, bolnav de sindromul Asperger, newyorkez, care ajunge să întreţină corespondenţă cu o fetiţă. La aproape 20 de minute după începerea proiecţiei, când publicul se amuza copios de poveştile lui Max despre viaţa sa, filmul a fost oprit, organizatorii anunţând că proiecţia a început, din motive tehnice, cu rola 2 de peliculă. În pauza necesară modificărilor tehnice, fanii festivalului au putut să discute între ei pe covorul roşu din faţa cinematografului Patria, lângă uriaşa oaie gonflabilă, simbolul deja cunoscut al festivalului, care anul acesta, pe afişe, are un look futurist.
Întorşi la film în acelaşi număr, spectatorii au putut urmări povestea lui Mary şi a lui Max, care se întinde pe parcursul a douăzeci de ani şi două continente. Filmul este relatarea unei relaţii speciale dintre două persoane foarte diferite: Mary Dinkle (Toni Collette), o fetiţă cam plinuţă în vârstă de 8 ani, din suburbiile oraşului Melbourne, şi Max Horovitz (Philip Seymour Hoffman). Alternând umorul şi melancolia, Elliot creează un echilibru între comic şi tragic, reuşind să păstreze treaz interesul spectatorilor.
Ideea filmului, declara Elliot, a pornit de la prietenul său din New York, cu care a purtat o corespondenţă regulată timp de mai bine de douăzeci de ani şi care i-a împrumutat lui Max multe caracteristici, inclusiv sindromul Asperger. Este un aspect căruia regizorul i-a acordat o mare importanţă, încercând, dacă nu să-i facă pe oameni să afle mai multe despre această boală, măcar să spulbere preconcepţiile existente.
Adam Elliot, scenarist şi regizor, este unul dintre cei mai cunoscuţi animatori independenţi. Filmele sale "Uncle", "Cousin, "Brother" şi "Harvie Krumpet" au participat la peste 500 de festivaluri şi au câştigat mai mult de 100 de premii, una dintre distincţii fiind chiar râvnitul Oscar, obţinut în 2004, pentru scurtmetrajul "Harvie Krumpet". În 2006, filmul a fost inclus în Topul 100 al Festivalului Internaţional de Animaţie de la Annecy, ce cuprinde cele mai bune filme animate ale tuturor timpurilor. Ca şi în "Harvie Krumpet", în "Mary and Max" există un povestitor (Barry Humphries), căruia aici i se adaugă vocile personajelor principale: Mary (Toni Collette) and Max (Philip Seymour Hoffman)."Mary and Max", o producţie australiană din 2009, a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Sundance şi a obţinut o menţiune specială la Festivalul de Film de la Berlin, Generation 14Plus.
După proiecţie, sutele de spectatori au migrat spre terasa Verona, situată vizavi de cinematograful Patria, unde au petrecut în spiritul festivalului.
Dacă ediţiile trecute ale festivalului au avut doar două spaţii de desfăşurare - Cinema "Elvira Popescu" şi Cinema Scala -, ediţia de anul acesta a Anim'est va avea proiecţii în patru locuri: cinema Patria, Union, Elvira Popescu şi Open Air Cărtureşti din Capitală. Anul acesta, festivalul cuprinde 400 de filme împărţite în 15 secţiuni, cu un total de 199 de filme în competiţie.
Din juriul pentru ficţiune-internaţional (lungmetraj şi scurtmetraj) fac parte Alex. Leo Şerban, Guilaine Bergeret şi Georges Schwizgebel. Juriul pentru secţiunea românească, Balkanimation şi competiţia studenţească este format din Anne Brotot, Francoise Cathala şi Luminiţa Cazacu, în timp ce juriul pentru videoclip şi reclamă este compus din George Dorin Andreeaşu (Gojira), Dani Macarie şi Doru Trăscău.
Printre momentele importante ale festivalului se numără o secţiune dedicată marelui animator nipon Hayao Myiazaki, dar şi prezenţa lui Mike Reiss, scenarist al producţiei "Familia Simpson", care va susţine un masterclass la Anim'est. Programul Anim'est nu ignoră nici animaţia românească, găzduind şi o secţiune dedicată filmelor autohtone cenzurate în perioada comunistă, dar şi un portret Luminiţa Cazacu.
Hayao Miyazaki este considerat unul dintre cei mai mari animatori din toate timpurile. Acesta a primit premiul Oscar în 2003, pentru "Spirited Away", şi a fost nominalizat din nou la aceeaşi distincţie în 2006, pentru "Howl's Moving Castle". Ambele filme, alături de alte cinci lungmetraje ale cineastului, fac parte dintr-o proiecţie specială "Hayao Miyazaki" la Anim'est. Myiazaki a mai fost nominalizat, de-a lungul timpului, la premiile BAFTA, Cesar şi la cele ale Academiei Europene de Film.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe