Descoperire inedită. O enzimă poate transforma aerul în electricitate

  • Oamenii de ştiinţă au descoperit o enzimă care transformă aerul în electricitate, ceea ce ar putea debloca o sursă aproape nelimitată de energie curată.
  • Enzima Huc înseamnă că "cerul este literalmente limita utilizării ei pentru a produce energie curată", spun cercetătorii.
Urmărește
4901 afișări
Imaginea articolului Descoperire inedită. O enzimă poate transforma aerul în electricitate

Descoperire inedită. O enzimă poate transforma aerul în electricitate

O echipă de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, a descoperit că o enzimă consumatoare de hidrogen dintr-o bacterie comună din sol a fost capabilă să genereze un curent electric folosind atmosfera ca sursă de energie.
 
Ştim de ceva timp că bacteriile pot folosi urmele de hidrogen din aer ca sursă de energie pentru a le ajuta să crească şi să supravieţuiască, inclusiv în solurile din Antarctica, în craterele vulcanice şi în adâncurile oceanului", a declarat profesorul Chris Greening de la Institutul de descoperire a biomedicinei de la Universitatea Monash. „Dar nu am ştiut cum fac acest lucru, până acum".
 
Descoperirea a fost detaliată într-un articol, intitulat "Structural basis for bacterial energy extraction from atmospheric hydrogen" (Baza structurală pentru extragerea energiei bacteriene din hidrogenul atmosferic), publicat miercuri în revista Nature, potrivit Independent.
 
Enzima, numită Huc, s-a dovedit a fi "uimitor de stabilă" şi remarcabil de eficientă în crearea de "energie din aer", potrivit cercetătorilor.
 
„Huc este extraordinar de eficientă", a declarat Dr. Rhys Grinter de la Universitatea Monash.
 
Spre deosebire de toate celelalte enzime şi catalizatori chimici cunoscuţi, acesta consumă chiar şi hidrogen sub nivelul atmosferic - doar 0,00005% din aerul pe care îl respirăm".
 
Experimentele au arătat că este posibil să se stocheze Huc purificat pentru perioade lungi de timp la temperaturi de îngheţ sau până la 80 de grade Celsius fără ca acesta să-şi piardă puterea de a genera electricitate.
 
Primele aplicaţii ale enzimei Huc, o "baterie naturală", includ mici dispozitive alimentate cu aer, servind drept alternativă la dispozitivele alimentate cu energie solară.
 
Obiectivul cel mai imediat este de a mări producţia de Huc, astfel încât să poată fi utilizată eficient la o scară semnificativă.
 
Dr. Grinter a declarat: „Odată ce vom produce Huc în cantităţi suficiente, cerul este literalmente limita utilizării sale pentru a produce energie curată”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici