Familia Aasvik a dezgropat o cataramă în formă de bol şi un alt obiect care par să facă parte dintr-un mormânt din epoca Vikingilor.
Experţii cred că artefactele au fost folosite la înmormântarea, în secolul al IX-lea, a unei femei de pe mica insulă Jomfruland.
Descoperirea a fost făcută sub un copac mare din mijlocul grădinii familiei de pe insulă, în largul coastei de sud a Norvegiei.
„Felicităm familia care a găsit prima descoperire sigură din epoca vikingă la Jomfruland”, a scris într-o postare pe Facebook Consiliul Judeţean Vestfold şi Telemark, responsabil cu patrimoniul cultural al regiunii Vestfold şi Telemark, relatează
BBC.
Experţii ştiau că pe insulă au existat aşezări de sute de ani, dar dovezile datează doar din Evul Mediu.
Catarama datează din anii 780 – 85, a concluzionat unul dintre experţi.
Oficialii au lăudat familia Aasvik pentru că a anunţat imediat autorităţile despre descoperirea rară.
„Au făcut totul corect şi ne-au contactat mai întâi pe noi”, au spus oficialii.
La începutul acestei luni, oficialii au declarat că un bărbat în vârstă de 51 de ani care îşi cumpărase de curând un detector de metale a găsit nouă pandantive, trei inele şi 10 perle de aur pe insula Rennesoey din sudul Norvegiei.
Ole Madsen, director la Muzeul de Arheologie de la Universitatea din Stavanger, a numit-o „descoperirea de aur a secolului în Norvegia”.