Descoperirea unei pietre pierdute dezvăluie istoria Stonehenge-ului

  • Piatra redescoperită la Muzeul Salisbury din Anglia reconfigurează înţelegerea originilor Stonehenge-ului, sugerând transportul blocurilor de piatră de către gheţari din vestul Ţării Galilor.
  • Studiul recent subliniază că multe dintre blocurile de piatră de la Stonehenge sunt eratice glaciale erodate, contestând mitul despre transportul eroic al acestora de către neolitici.
  • Descoperirea, iniţial ignorată şi uitată timp de 46 de ani, subliniază importanţa cercetărilor geologice în elucidarea tainelor acestui sit arheologic legendar.
Urmărește
18535 afișări
Imaginea articolului Descoperirea unei pietre pierdute dezvăluie istoria Stonehenge-ului

Sursa foto: Salisbury Museum

Descoperirile recente şi cercetările legate de o „piatră pierdută” redescoperită la Muzeul Salisbury din Anglia schimbă înţelegerea originilor Stonehenge-ului, potrivit Indy100. Această piatră, iniţial descoperită în timpul săpăturilor de la Stonehenge în 1924 şi dată apoi uitării, a fost identificată ca dovada crucială ce susţine teoria conform căreia aceste blocuri de piatră de la Stonehenge au fost transportate de gheţari din vestul Ţării Galilor.

Piatra, de dimensiunea unui craniu uman, este compusă din rocă vulcanică şi prezintă caracteristici distincte ce indică transportul glaciar. Dr. Brian John, autorul studiului recent, subliniază că această dovadă geologică contestă mitul despre eforturile eroice ale neoliticilor de a transporta 80 de blocuri de piatră pe distanţe lungi. În schimb, descoperirea sugerează că procesele naturale, în special activitatea glaciară din Pembrokeshire-ul de Nord, au avut un rol crucial în deplasarea acestor pietre către situl Stonehenge.

Călătoria pietrei este marcată de captarea ei de către gheţar în Ţara Galilor şi de interacţiunile ulterioare ale oamenilor, inclusiv deteriorarea posibilă suferită în perioada neolitică când ar fi putut fi luată în considerare pentru fabricarea uneltelor. Această istorie complexă a fost descoperită după ce piatra a stat „dispărută” în depozit timp de 46 de ani, până când ancheta lui Dr. John a condus la redescoperirea şi examinarea ei în 2022.

Implicaţiile acestei descoperiri contestă narativele tradiţionale despre construcţia Stonehenge-ului şi subliniază complexitatea interacţiunii dintre procesele geologice naturale şi intervenţia umană în timpurile preistorice. Dr. John accentuează faptul că multe dintre pietrele de la Stonehenge nu sunt piloni independenţi, ci eratice glaciale erodate (blocuri de piatră aduse mai ales de gheţari şi aşezate în regiuni cu care nu are nimic comun din punct de vedere geologic), detalii care redefinesc înţelegerea noastră despre aceşti megaliţi legendari.

Această cercetare nu doar luminează originile antice ale Stonehenge-ului, ci subliniază şi importanţa continuă a studiilor geologice în descifrarea misterelor siturilor arheologice. Pe măsură ce investigaţiile continuă, descoperirea acestei pietre serveşte ca o dovadă a istoriei Stonehenge-ului şi a efortului continuu de a înţelege semnificaţia sa de durată.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici