- Home
- Life-Inedit
- (15.06.2024, 13:00)
- Bianca Popa
Descoperirea unui atelier arheologic dezvăluie metoda grecilor antici de producere a vopselei purpurii
- Arheologii au descoperit un atelier de producere a vopselei purpurii în Kolonna, o aşezare din Epoca Bronzului, unde grecii antici obţineau preţioasa purpură tiriană din melci marini.
- Producerea vopselei necesita zdrobirea melcilor pentru a extrage glandele şi fermentarea lor în apă sărată.
- Purpura tiriană, asociată mai târziu cu opulenţa imperială, era o vopsea valoroasă, utilizată pe scară largă pentru textile şi obiecte de artă, indicând importanţa economică şi culturală a producţiei sale.
Urmărește
3796 afișări
Sursa foto: Plos One
O recentă descoperire arheologică pe insula greacă Aegina a scos la iveală un atelier vechi de 3.600 de ani, unde grecii antici produceau preţioasa vopsea purpurie, cunoscută sub numele de purpură miceniană sau purpură tiriană, scrie Smithsonian Magazine. Această descoperire, detaliată în jurnalul PLOS ONE, oferă informaţii semnificative despre metodele antice de producere a vopselei, o industrie care a jucat un rol crucial în cursul cultural şi economic al vremii.
În timpul săpăturilor din Kolonna, o aşezare din Epoca Bronzului pe Aegina, arheologii au descoperit două clădiri miceniene datând din secolul al XVI-lea î.Hr. Una dintre aceste structuri conţinea dovezi ale unei fabrici de vopsea, inclusiv ceramică pigmentată, unelte de măcinare şi cantităţi mari de cochilii de moluşte sparte. Această configurare era esenţială pentru producerea purpurei tiriene, o vopsea creată pentru prima dată de fenicieni folosind mucusul melcilor carnivori din Marea Mediterană.
Procesul de fabricare a acestei vopsele era extrem de laborios, necesitând mii de melci pentru a produce doar o cantitate mică. Cochiliile melcilor trebuiau zdrobite pentru a extrage glandele, care erau apoi amestecate cu apă sărată şi lăsate să fermenteze la soare. Vopseaua rezultată varia în nuanţe de la purpuriu intens la roşu închis. Pigmenţii din fragmentele de ceramică găsite la faţa locului sunt atât de bine conservaţi încât ar putea fi folosiţi şi astăzi pentru a vopsi textile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Istoric, purpura tiriană era sinonimă cu regalitatea şi opulenţa. Până în primul secol d.Hr., împăratul roman Iulius Cezar adoptase această vopsea ca şi culoare oficială, stabilind o tendinţă pentru împăraţii succesivi. Cu toate acestea, în anii 1500 î.Hr., când Kolonna era un oraş fortificat implicat în diverse comerţuri, vopseaua nu era încă exclusiv asociată cu regalitatea.
Localizarea atelierului pe coasta mării era strategică, permiţând accesul facil la melcii de mare necesari pentru producerea vopselei. Analiza sitului a arătat că doar specia de melci Hexaplex trunculus era utilizată pentru acest scop. În plus, arheologii au găsit dovezi ale unor sacrificii rituale de purcei şi miei, sugerând că practicile spirituale ar fi putut fi integrate în procesul de producere a vopselei pentru a asigura un rezultat de succes.
Această descoperire nu numai că evidenţiază producţia urbană de vopsea purpurie, dar oferă şi perspective valoroase asupra aspectelor tehnologice şi spirituale ale practicilor antice de vopsire. Ea ilustrează cum această vopsea luxoasă, care mai târziu a devenit un simbol al puterii imperiale, a fost iniţial produsă într-un mic oraş aglomerat de pe coasta Greciei, punând bazele pentru proeminenţa sa ulterioară în istorie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump