VIDEO Descoperiri majore, care „vor rescrie istoria”, la situl arheologic Saqqara din Egipt

  • Sâmbătă, specialiştii egipteni au anunţat descoperiri majore la situl arheologic Saqqara.
  • Experţii au găsit sute de sicrie din lemn, de acum 3.000 de ani, precum şi alte obiecte din perioada Noului Regat Egiptean.
  • Zahi Hawass, şeful misiunii arheologice: Noile descoperiri „vor rescrie istoria acestei regiuni”.
Urmărește
48163 afișări

Situl arheologic egiptean Saqqara le-a dezvăluit arheologilor o nouă surpriză, scrie CNN. Printre descoperirile majore recente se numără sute de sicrie din lemn care datează din vremea Noului Regat Egiptean (circa 1550 î.Hr - 1150 î.Hr).

Pe lângă sicrie, mai multe măşti funerare şi chiar un templu funerar au fost descoperite în timpul misiunii arheologice de la Saqqara, o vastă necropolă situată cu aproximativ 32 de kilometri la sud de Cairo. Experţii susţin că astfel va fi „rescrisă” istoria regiunii.

Sâmbătă, arheologii au anunţat că au descoperit templul funerar al reginei Nearit, soţia regelui Teti, primul conducător din a şasea dinastie a vechiului regat. Vestea a fost preluată rapid de presa locală, care citează Ministerul Turismului şi Antichităţilor din Egipt.

Trei depozite pentru provizii construite din chirpici, ofrande şi obiecte folosite la înmormântarea reginei au fost, de asemenea, descoperite în preajma templului.

Alte 52 de puţuri funerare, cu o adâncime cuprinsă între 10-12 metri, au dezvăluit privirii specialiştilor sute de sicrie din lemn din perioada Noului Regat Egiptean. Este prima oară când sarcofage cu o vechime de aproximativ 3.000 de ani sunt descoperite în regiunea Saqqara.

Suprafaţa sicrielor este împodobită cu scene de venerare a zeilor, dar şi cu fragmente din Cartea Morţilor, pentru a-l călăuzi pe cel decedat în lumea de apoi.

Experţii susţin că această ultimă descoperire din situl antic aduce confirmarea că Saqqara era folosit ca loc de înmormântare între secolele al XVI-lea şi al XI-lea î.Hr., nu doar în perioada târzie, cum se credea în trecut.

În plus, arheologii au descoperit 50 de sicrie antropoide bine conservate, precum şi măşti funerare din lemn, un altar dedicat zeului Anubis, artefacte în formă de pasăre şi un topor de bronz.

Noile descoperiri „vor rescrie istoria acestei regiuni, în special în timpul dinastiilor 18 şi 19 ale Noului Regat, timp în care a fost venerat regele Teti. Cetăţenii de la acea vreme erau îngropaţi în jurul piramidei sale”, precizează un comunicat citat de site-ul de ştiri egiptean Al-Ahram.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici