Descoperirile din Cimitirul Neanderthalilor care ar putea schimba perspectiva asupra evoluţiei omului. FOTO

  • Osemintele unui Neanderthal au fost descoperite în Peştera Shanidar, din Kurdistanul irakian
  • Potrivit cercetătorilor, trupul a fost înmormântat în urmă cu aproximativ 70.000 de ani
  • Ritul funerar identificat sugerează că Neanderthalii erau mult mai evoluaţi decât se crede în mod obişnuit
Urmărește
5152 afișări
Imaginea articolului Descoperirile din Cimitirul Neanderthalilor care ar putea schimba perspectiva asupra evoluţiei omului. FOTO

Descoperirile din Cimitirul Neanderthalilor care ar putea schimba perspectiva asupra evoluţiei omului. FOTO

În urmă cu aproximativ 70.000 de ani, trupul neînsufleţit al unui Neanderthal a fost înmormântat în Peştera Shanidar, din Kurdistanul irakian. Săpături recente au adus la lumină treptat partea superioară a scheletului. Potrivit unui studiu citat de CNN, este prima descoperire de acest fel din ultimii 20 de ani. 
 
Nu este întâia oară când Peştera Shanidar devine locul unor descoperiri arheologice. Tot aici, Ralph Solecki a găsit în anii '50 rămăşiţele a 10 bărbaţi, femei şi copii Neanderthali. Potrivit arheologului, faptul că pe oseminte au fost identificate urme de polen indică un ritual funerar care implică flori şi elemente vegetale.
 
 
În 1960, Solecki şi colegii săi au dus o parte dintre scheletele descoperite la Muzeul din Bagdad, transportându-le pe acoperişul unui taxi. Studiile lor asupra Neanderthalilor excavaţi au stârnit numeroase controverse, oferind noi perspective asupra complexităţii ritualurilor şi comportamentelor acestora. Ideea conform căreia Neanderthalii erau mai evoluaţi decât se credea înainte a creat un contrast puternic în rândul cercetătorilor, dar şi al oamenilor obişnuiţi.
 
Solecki a murit la 101 ani, în 2019, fără a-şi finaliza cercetările legate de scheletele descoperite în Kurdistanul irakian, întrucât săpăturile au fost întârziate de activitatea ISIS.
 
 
În perioada 2016-2019, noi rămăşiţe din era Omului Neanderthal au fost descoperite în aceeaşi peşteră, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Arheologie McDonald al Universităţii Cambridge. Alte detalii despre cel botezat Shanidar Z au fost împărtăşite într-un articol ştiinţific publicat marţi în revista „Antiquity”. Cu ajutorul inovaţiilor tehnologice, oamenii de ştiinţă vor putea determina cum arătau, dar şi cum au murit oamenii ale căror rămăşiţe au ajuns în laboratoarele lor. 
 
De asemenea, o rocă triunghiulară de dimensiuni mari a fost găsită în apropierea craniului lui Shanidar Z, marcând cel mai probabil, mormântul. „Există dovezi care confirmă faptul că a fost înmormântat în mod deliberat", susţine studiul.
 
 
Cercetătorii consideră că trupul lui Shanidar Z a fost aşezat pe spate, cu capul întors spre partea stângă şi sprijinit pe mână. Jumătatea inferioară a scheletului lipseşte, dar oamenii de ştiinţă nu exclud posibilitatea ca restul de oase să fie în altă parte a peşterii.
 
 
„În ultimii ani, s-au adunat dovezi din ce în ce mai puternice în sprijinul teoriei gradului avansat de evoluţie la care ajunseseră Neanderthalii. Dacă foloseau, într-adevăr, Peştera Shanidar drept cimitir, ritul funerar ar sugera o deosebită complexitate culturală.”
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici