Cercetătorii de la o companie din Helsinki, Finlanda, vor să revoluţioneze maniera în care este produsă hrana, printr-un ingredient pe care l-au creat numai din aer, apă şi electricitate, relatează CNN.
Hrănirea unei populaţii din ce în ce mai numeroase, pune foarte multă presiune pe resursele planetei.
Agricultura este una dintre cele mai mari surse de gaze provenite de la sere, iar fermele de animale sunt responsabile pentru 14,5% din emisia de gaze ale planetei.
De asemenea fermele folosesc o porţiuni extinse de pământ care ar fi folosite pentru păduri care stochează carbon, precum şi cantităţi de apă de până la 70% din resursele planetei.
Oamenii de ştiinţă finlandezi propun ca soluţie detaşarea producţiei de mâncare de agricultură.
Compania din Helsinki a creat o proteină din plante numită „Solein”: Aceasta nu are un gust specific şi poate fi adăugată în orice fel de mâncare.
Revoluţionara proteină „Solein” este făcută prin creşterea unei bacterii într-un recipient care fermentează, procedeu asemănător producerii berii.
Proteina este făcută doar din hidrogen, obţinut prin îmbinarea electricităţii şi a apei şi dioxid de carbon extras din aer.
În urma procesului se obţine o pudră proteică care conţine 65% proteine, grăsimi şi carbohidraţi.
Compania producătoare, Solar Foods susţine că această pudră proteică este de 100 de ori mai prietenoasă cu mediul decât carnea şi de 10 ori mai hrănitoare decât proteinele de origine vegetală.