Studiile au demonstrat că acest tip de alimentație poate preveni și trata boli cardiovasculare, neurodegenerative, artrită, osteoporoză și chiar anumite forme de cancer, scrie Il Messaggero.
Noile linii directoare au fost elaborate de Fundația pentru Dieta Mediteraneană și susținute de numeroase organizații științifice.
Marco Silano, directorul Departamentului de boli cardiovasculare, endocrino-metabolice și de îmbătrânire din cadrul Institutului Superior de Sănătate din Italia, spune că „recomandările urmăresc să promoveze un stil de viață sănătos, bazat pe echilibru nutrițional și sustenabilitate de mediu”.
Ghidul se bazează pe cele mai recente dovezi științifice, cu accent pe prevenirea bolilor cronice.
Dieta mediteraneană nu doar că îmbunătățește sănătatea inimii, dar protejează și creierul împotriva bolilor precum Alzheimer și Parkinson. În plus, are efecte pozitive asupra oaselor, prevenind afecțiuni precum osteoporoza și artrita. Datorită conținutului bogat în antioxidanți, poate reduce și riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer.
Printre beneficiile concrete, ghidul menționează:
– Scăderea incidenței bolilor cardiovasculare precum accidentul vascular cerebral
– Reducerea riscului de cancer colorectal, mamar, hepatic și pulmonar
– Control mai bun al glicemiei și reducerea riscului de diabet tip 2
– Menținerea greutății sănătoase și reducerea grăsimii viscerale
– Protecție împotriva bolilor neurodegenerative
– Menținerea sănătății oaselor și reducerea riscului de fracturi
– Conservarea masei musculare la vârstnici
– Ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției articulare în artrită
– Reducerea complicațiilor în timpul sarcinii
– Diminuarea costurilor directe pentru sistemele de sănătate.