Doctorul Hawkeye din "M*A*S*H*", la 77 de ani: Alan Alda, profesor universitar şi prezentatorul unei emisiuni de ştiinţă - FOTO, VIDEO

Celebru pentru interpretarea rolului căpitanului Hawkeye Pierce din cunoscutul serial de televiziune "MASH", actorul american Alan Alda este, la 77 de ani, deţinătorul a multiple premii Emmy şi Globuri de Aur, profesor la Universitatea de stat din New York, membru fondator al Centrului de Ştiinţe de Comunicare din aceeaşi universitate, precum şi prezentatorul unei emisiuni TV de ştiinţă.

Urmărește
1093 afișări
Imaginea articolului Doctorul Hawkeye din "M*A*S*H*", la 77 de ani: Alan Alda, profesor universitar şi prezentatorul unei emisiuni de ştiinţă - FOTO, VIDEO

Alan Alda

Alphonso Joseph D'Abruzzo (Alan Alda), născut pe 28 ianuarie 1936, a interpretat diferite roluri în numeroase producţii, de la musicaluri şi teatru de revistă în anii '50 la roluri secundare şi apariţii în seriale cunoscute, precum mai recentele "Spitalul de urgenţă" şi "30 Rock". Totuşi, personajul care l-a transformat într-un actor de referinţă pentru cultura cinematografică a Statelor Unite a fost Căpitanul Benjamin Franklin "Hawkeye" Pierce, din celebrul serial al anilor '70-'80 "M*A*S*H".

Rolul de coordonator al echipei de medici trimise în Coreea de Sud în timpul Războiului Coreean i-a adus actorului şase globuri de aur, patru premii Emmy şi alte distincţii din partea comitetelor din Statele Unite. De-a lungul celor 11 ani de difuzare a serialului, Alda a şi produs, scris şi regizat aproximativ 35 de episoade.

După terminarea serialului "M*A*S*H", Alan Alda şi-a continuat cariera cinematografică, jucând în aproximativ 30 de filme şi seriale, printre acestea aflându-se "Canadian Bacon" (1995), în care a interpretat rolul preşdintelui Statelo Unite, "Spitalul de urgenţă" (1999), "Ce-şi doresc femeile" (2000), "Aviatorul" (2004), "The West Wing" (2004-2006) şi "30 Rock" (2009-2010).

Potrivit Huffington Post, în 2010, Alan Alda a devenit profesor la Şcoala de Jurnalism Stony Brook, din cadrul Universităţii de stat din New York, fiind şi fondatorul Centrului de Ştiinţe ale Comunicării din cadrul şcolii.

Activitatea lui Alda ca membru fondator al acestui Centru va fi premiată în martie 2013, scrie Wall Street Journal, pentru contribuţia adusă procesului de înţelegere a ştiinţei.

Pasiunea pentru domeniul ştiinţific şi popularitatea l-au adus pe Alan Alda în postul de prezentator al emisiunii educative "Scientific American Frontiers", difuzată de postul public din Statele Unite PBS începând cu 1990. 

Alda este şi autorul a două romane cu caracter autobiografic: "Things I Overheard While Talking to Myself" şi "Never Have Your Dog Stuffed, and Other Things I've Learned", ambele bestselleruri New York Times.

Acţiunea serialului "M*A*S*H*" (1972-1983), adaptată după un film artistic cu acelaşi nume, bazat pe un roman de Richard Hooker, urmăreşte viaţa şi acţiunea unei echipe de doctori trimise în Uijeongbu, Coreea de Sud în timpul Războiului Coreean. Titlul reprezintă abrevierea de la Mobile Army Surgical Hospital (spitalul militar mobil de chirurgie). Serial de comedie la bază, producţia a avut şi accente dramatice prin cazurile prezentate şi episoadele din viaţa doctorilor în timpul războiului.

Este unul dintre serialele cu cel mai mare succes din istoria televiziunii americane, episodul de final ("Goodbye, Farewell and Amen"), din 28 februarie 1983, fiind cel mai urmărit program din istoria televiziunii la acea vreme. Potrivit New York Times, cele două ore şi jumătate au strâns atunci 125 de milioane de americani în faţa televizoarelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici