Documente care au aparţinut industriaşului Oskar Schindler, scoase din nou la licitaţie

Documente care au aparţinut lui Oskar Schindler au fost scoase la vânzare pe internet, la doar câteva zile după eşecul licitaţiei de pe eBay a unei copii a "Listei lui Schindler", conţinând numele a câtorva sute de evrei salvaţi de acest industriaş german, în Al Doilea Război Mondial.

Urmărește
370 afișări
Imaginea articolului Documente care au aparţinut industriaşului Oskar Schindler, scoase din nou la licitaţie

Documente care au aparţinut industriaşului Oskar Schindler, scoase din nou la licitaţie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aceste documente, printre care se află planurile de extindere a uneia dintre uzinele lui Schindler din Polonia, sunt scoase la vânzare în cadrul unei licitaţii online care se desfăşoară până pe 14 august, a precizat casa RR Auction din New Hampshire, organizatoarea evenimentului, informează AFP.

La sfârşitul lunii iulie, o copie a Listei lui Schindler, un document de 14 pagini conţinând numele a 801 evrei salvaţi de industriaşul german de ororile nazismului, nu şi-a găsit cumpărător pe eBay, unde era propusă spre vânzare pentru preţul de 3 milioane de dolari.

Documentele pentru licitaţia din august provin de la un colecţionar privat californian. Unul dintre loturi include planurile de extindere a unei fabrici de obiecte din email pe care Oskar Schindler o deţinea la Cracovia, în Polonia, unde angajase peste 1.000 de evrei pe care îi salvase dintr-un lagăr de concentrare din vecinătate.

Datând din 1943 şi purtând logoul companiei germane Siemens, aceste planuri prezintă în special cartierele în care Schindler îi mutase pe angajaţii săi evrei, pentru a-i ajuta să scape astfel de atrocităţile comise în lagărul de la Plaszow.

"Acela este cu adevărat momentul în care Schindler a început să salveze evrei", a declarat istoricul David Crowe, specialist în Holocaust şi autor al unei cărţi despre industriaşul german.

Un alt document scos la vânzare este o scrisoare de recomandare - semnată de Schindler - pentru un angajat polonez, care pregătea transferul acestuia de la uzina din Cracovia în Republica Cehă. După părerea istoricului David Crowe, acea scrisoare este o dovadă a faptului că Schindler obţinuse mai devreme decât se credea autorizaţia de a-şi muta activităţile - şi, deci, angajaţii evrei.

Transferându-şi acei salariaţi, în număr mare, către fabricile de muniţie, industriaşul german i-a ajutat astfel pe muncitorii evrei să scape de camerele de gazare.

Industriaşul Oskar Schindler a salvat vieţile a peste o mie de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trecând numele acestora pe o listă de muncitori care efectau munci indispensabile pentru armata germană.

Mort în 1974, în anonimat, Oskar Schindler a fost recompensat postum cu titlul de "Drept între popoare".

Povestea lui a stat la baza filmului "Lista lui Schindler", lansat de regizorul american Steven Spielberg în 1993. Pelicula "Lista lui Schindler" a fost premiată cu Oscarul pentru cel mai bun film în 1994.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici