Documente secrete, făcute publice de Vatican

Vaticanul a făcut publice documente, care până de curând au fost secrete, cu privire la procesul Templierilor, printre ele aflându-se şi un pergament căzut în uitare din 1628, care arată că Papa Clement al V-lea a absolvit, iniţial, ordinul medieval de acuzaţia de erezie, relatează francematin.info.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului Documente secrete, făcute publice de Vatican

Documente secrete, făcute publice de Vatican

Documentele au fost făcute publice în cadrul unui volum de 300 de pagini, intitulat "Processus contra Templarios". Cartea a fost publicată într-o ediţie limitată de 799 de exemplare, fiecare copie fiind vândută la preţul de 5.900 de euro, potrivit editurii Scrinium, care publică, de obicei, lucrări bazate pe arhivele Vaticanului.

Ordinul Cavalerilor Templieri, care a dispărut în urma scandalului legat de acuzaţiile de erezie, se află, de asemenea, în centrul bestseller-ului "Codul lui Da Vinci".

Cartea scoasă de Vatican reproduce în întregime documentaţia disponibilă cu privire la audienţele papale care au urmat arestărilor şi torturilor la care au fost supuşi şefii ordinului Templierilor, acuzaţi de erezie şi imoralitate de regele Franţei, Filip al IV-lea, cunoscut sub numele de "Filip cel Frumos".

Editura a declarat că această carte include reproduceri ale "Pergamentului de la Chinon", un edict papal din 1308 al lui Clement al V-lea care trebuia să salveze ordinul Templierilor. Însă, sub presiunile lui Filip cel Frumos, papa şi-a schimbat decizia şi a anulat precedentul edict în 1312.

Pergamentul de la Chinon este un document istoric devenit celebru de puţină vreme, ca urmare a descoperirii doctorului Barbara Frale, care încerca să demonstreze că, în 1308, papa Clement al V-lea i-a absolvit în secret pe ultimul Maestru al Templierilor, Jacques de Molay, şi pe ceilalţi şefi ai Ordinului de acuzaţiile pe care Inchiziţia medievală le formulase împotriva lor.

Jacques de Molay, ultimul Mare Maestru al Templierilor, a fost ars pe rug la baza catedralei Notre Dame, pe 18 martie 1314.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici