- Home
- Life-Inedit
- NEW YORK, (22.04.2015, 16:06)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Doi cimpanzei, recunoscuţi oficial ca "persoane", în New York
Doi cimpanzei, Hercules şi Leo, au obţinut în mod oficial statutul de "persoane" în urma unei decizii care a fost pronunţată de o instanţă din statul american New York, informează huffingtonpost.fr.
Urmărește
296 afișări
Doi cimpanzei, recunoscuţi oficial ca "persoane", în New York (Imagine: HEPTA)
Acest fapt reprezintă o mare victorie pentru apărătorii drepturilor animalelor. Hercules şi Leo, doi cimpanzei folosiţi de Universitatea Stony Brook din Long Island într-un studiu despre fiinţele cu mers biped, beneficiază din data de 20 aprilie 2015 de Habeas Corpus.
Habeas corpus stipulează, în legislaţiile anglo-saxone, libertatea fundamentală de a nu fi închis fără a fi judecat.
Din acest motiv, cele două primate nu mai pot fi păstrate de universitatea citată, deoarece o eventuală păstrare a lor ar echivala cu o ţinere în captivitate a unor persoane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Totul a început în 2013, când organizaţia The Nonhuman Rights Projects (NhRP) a intentat un proces acelei universităţi în numele celor doi cimpanzei şi a cerut ca aceştia să fie transferaţi la Sanctuarul pentru salvarea cimpanzeilor din Fort Pierce, un oraş din statul american Florida.
Respinsă de Curtea de Apel, această acţiune juridică a fost prezentată apoi în faţa Curţii Supreme a statului New York, iar luni, 20 aprilie, judecătoarea Barbara Laffe a stabilit următoarele: deşi sunt consideraţi în continuare ca fiind "non-umani", Hercules şi Leo sunt de acum înainte primele animale care beneficiază de statutul de "persoană".
Acesta este un pas uriaş pentru NhRP, care a anunţat pe site-ul său că principalul obiectiv al organizaţiei constă în "modificarea legii actuale pentru ca statutul anumitor animale să treacă de la «lucru» - statut care le retrage orice drept legal - la cel de «persoane»".
"O persoană nu este sinonim cu «uman», ci desemnează o entitate cu capacităţi intelectuale suficient de mari pentru a beneficia de anumite drepturi", precizează organizaţia, citată de The Independent.
Această victorie va da aripi organizaţiei, care a anunţat deja că se va folosi de verdictul din acest proces pentru a apăra drepturile altor animale "inteligente", precum delfinii, elefanţii şi orcile.
"Este o mare victorie pentru noi, care ne aduce mai aproape de îndeplinirea ţelului nostru: dreptul la libertate corporală pentru cimpanzei şi alte animale ale căror procese cognitive sunt complexe", a adăugat Natalie Prosin, director LhRP, pentru revista Science.
Însă această decizie este departe de a fi apreciată în unanimitate. Anumite persoane au acuzat-o pe judecătoarea americană că nu a studiat suficient chestiunea ce vizează recunoaşterea statutului unei persoane şi că nu a ascultat argumentele opozanţilor asociaţiei LhRP.
În Franţa, a fost nevoie de doi ani pentru ca statutul animalelor să fie modificat, după mult timp în care au fost considerate ca fiind "bunuri mobile" - adică obiecte care pot fi transportate dintr-un loc în altul. Adunarea Naţională a Franţei a anunţat, pe 28 ianuarie 2015, că animalele sunt recunoscute ca "fiinţe vii înzestrate cu sensibilitate". Decizia legislativă a fost luată în urma unei petiţii lansate de Asociaţia 30 Millions d'Amis, care a declanşat numeroase dezbateri în societatea civilă franceză.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe