- Home
- Life-Inedit
- WASHINGTON, (30.01.2020, 10:54)
- Ana Obretin
Doi sateliţi scoşi din funcţiune au evitat la limită coliziunea în spaţiu
Doi sateliţi scoşi din funcţiune au trecut la limită unul pe lângă celălalt, evitând o coliziune la o viteză de 53.000 de kilometri pe oră, care ar fi putut trimite în spaţiu mii de deşeuri, potrivit space.com.
Urmărește
658 afișări
Doi sateliţi scoşi din funcţiune au evitat la limită coliziunea în spaţiu
Sateliţii - un telescop spaţial internaţional inovator şi unul american experimental - şi-au încrucişat traiectoriile, iar evenimentul, care a avut loc miercuri, la ora 23.39 GMT, a fost lipsit de incidente, potrivit US Space Command.
Evenimentul a avut loc deasupra oraşului american Pittsburgh. Experţii au emis anterior un avertisment privind un risc de impact de 1 - 5%, considerat mare de comunitatea de specialişti în spaţiu.
Coliziunile sateliţilor de mari dimensiuni, la viteze atât de mari, sunt rare şi periculoase, pentru că generează o cantitate mare de deşeuri care orbitează Terra.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Congresul SUA adoptă legea privind detenţia imigranţilor
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
Un astfel de incident a avut loc în 2009, când satelitul de comunicaţii activ Iridium 33 s-a lovit de satelitul rusesc Cosmos 2251, scos din funcţiune. Aproximativ 1.000 de deşeuri de mari dimensiuni au ajuns atunci pe orbita joasă a Terrei.
În ceea ce priveşte sateliţii care s-au încrucişat miercuri, unul cântăreşte o tonă (The Infrared Astronomical Satellites - IRAS, lansat în 1983, de NASA, Marea Britanie şi Olanda, pentru o misiune de doar zece luni), iar celălalt, 85 de kilograme, dar are o formă neobişnuită şi zboară vertical.
Cercetătorii au repertoriat deja aproximativ 20.000 de deşeuri spaţiale cu dimensiuni ce depăşesc 30 de centimetri care orbitează Terra la viteze de până la 28.000 de kilometri de oră. Operatorii de sateliţi efectuează frecvent corectări ale traiectoriilor acestora, dar manevra nu este posibilă în cazul celor scoşi din funcţiune.
sursa foto: NASA
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe