Drepturi de autor: Hollywoodul, făcut KO în procesul pentru "Taurul furios"

Puternicul studio hollywoodian Metro-Goldwyn-Mayer a pierdut procesul pentru posesia unor drepturi de autor, luni, la Curtea Supremă din Statele Unite, în faţa descendentei scenaristului peliculei "Taurul furios/ Raging Bull", un film ce prezintă viaţa pugilistului Jake LaMotta.

Urmărește
136 afișări
Imaginea articolului Drepturi de autor: Hollywoodul, făcut KO în procesul pentru "Taurul furios"

Drepturi de autor: Hollywoodul, făcut KO în procesul pentru "Taurul furios" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Paula Petrella, fiica scenaristului Frank Petrella, decedat în 1981, a solicitat să i se plătească drepturi de autor pentru crearea de copii cu filmul regizat de Martin Scorsese şi distribuţia acestora. Însă MGM consideră că solicitarea ei este tardivă, fiind formulată după 18 ani.

Pronunţând verdictul în arbitrajul operat între cele două părţi, Curtea Supremă a respins punctul de vedere al MGM, considerând că "termenul prejudiciabil nu poate fi invocat pentru a împiedica recuperarea pagubelor şi a daunelor".

MGM, care a produs lungmetrajul în care Robert De Niro joacă rolul celebrului pugilist, obţinuse câştig de cauză în faţa Curţii de Apel din California: aceasta a considerat că fiica lui Frank Petrella a aşteptat prea mult pentru a revendica drepturile de autor pentru un scenariu care a fost scris în 1963 şi pentru un film ce a fost lansat în 1980.

Paula Petrella solicita drepturi de autor doar pentru trei ani, conform termenului de prescriere a legii copywright-ului. Ea a depus plângere în justiţie în 2009, la aproape 30 de ani după moartea tatălui ei, considerând că drepturile i-au fost încălcate între 1991 şi 2009.

Desigur, termenul de prescriere a legii "interzice daunele reparatorii pentru orice acţiune care intervine înainte de o perioadă de trei ani", a precizat judecătorul Ginsburg de la Curtea Supremă, dar nimic nu se opune în acest caz pentru perioada 2006-2009.

Această decizie a fost adoptată de şase dintre cei nouă judecători de la Curtea Supremă din Statele Unite.

"Dacă o operă nu produce bani timp de 20 de ani, dar care, după cheltuieli de promovare importante, generează profituri pentru următorii 30 de ani, un reclamant poate să iniţieze un proces încă din anul al 21-lea şi, apoi, la intervale regulate, la fiecare trei ani, şi, de fiecare dată, reclamantul va primi o parte din beneficiile câştigate (de MGM) în cei trei ani precedenţi", a spus la rândul său judecătorul Stephen Breyer.

Filmul "Raging Bull", care a câştigat două premii Oscar în 1981, inclusiv trofeul pentru cel mai bun actor în rol principal, câştigat de Robert De Niro, prezintă momentele importante din cariera strălucită a pugilistului Jake LaMotta, ascensiunea şi, apoi, declinul său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici