Drepturile asupra catalogului Beatles, obiectivul lui Paul McCartney

Paul McCartney, fostul membru al trupei Beatles, ar putea să îşi recapete drepturile asupra catalogului cântecelor trupei - deţinute în prezent de moştenitorii cântăreţului Michael Jackson - în 2018, potrivit Legii drepturilor de autor din SUA.

Urmărește
264 afișări
Imaginea articolului Drepturile asupra catalogului Beatles, obiectivul lui Paul McCartney

Drepturile asupra catalogului Beatles, obiectivul lui Paul McCartney (Imagine: MediafaxFoto/AFP)

Paul McCartney, fostul membru al trupei Beatles

Paul McCartney, în vârstă de 76 de ani, şi John Lennon, decedat în 1980, autorii celor mai multe dintre piesele Beatles, au pierdut drepturile legale asupra acestui catalog pe măsură ce trupa se destrăma. Ei au continuat să primească bani din drepturile de autor, dar au pierdut, în anii care au urmat, drepturile de exploatare comercială a celor mai multe dintre piesele Beatles, în urma unor contracte de licenţă.

Drepturile de autor asupra acestor piese au revenit, în cele din urmă, lui Michael Jackson, iar acest catalog care cuprinde peste 250 de piese ale trupei Beatles reprezintă piesa de rezistenţă a companiei Sony/ATV Music Publishing, un joint-venture cu drepturi egale între regretatul "Rege al muzicii pop", decedat pe 25 iunie, şi Sony Corporation.

Legea drepturilor de autor din 1976 din Statele Unite le oferă compozitorilor pieselor ocazia să îşi recapete drepturile de autor asupra cântecelor înregistrate înainte de 1978 după expirarea a două termene consecutive de câte 28 de ani - după 56 de ani. Acest lucru înseamnă că drepturile legale asupra cântecelor Beatles înregistrate în 1962 vor putea fi retrocedate, pe teritoriul Statelor Unite, în anul 2018, iar cele asupra pieselor compuse în 1970, în anul 2026.

John Lennon, decedat în 1980

Potrivit unui articol din Legea drepturilor de autor din Statele Unite, moştenitorii autorilor decedaţi în timpul primului termen de 28 de ani pot să-şi recupereze partea lor legală din drepturile de autor la sfârşitul acestui termen. În cazul lui John Lennon, asasinat în 1980, drepturile de autor asupra catalogului Lennon-McCartney pentru piesele compuse în 1962 au devenit eligibile pentru retrocedare în 1990, iar cele asupra pieselor compuse în 1970 au devenit eligibile în 1998.

Diverse surse susţin că Sony/ATV Music Publishing a încheiat o înţelegere cu văduva lui John Lennon, Yoko Ono, înainte de încheierea acestor termene, pentru ca ea să aibă drepturi asupra acestor cântece pe toată durata contractului de drepturi de autor.

John Lennon, - a cărui avere a depăşit 737 de milioane de dolari, potrivit unui articol din luna aprilie a publicaţiei britanice Sunday Times şi Paul McCartney şi-au pierdut drepturile comerciale asupra cântecelor Beatles încă din perioada în care membrii trupei continuau să cânte şi să înregistreze împreună, în 1969.

În acel moment, Northern Songs, o companie înfiinţată în 1963 pentru a comercializa cântecele trupei, înfiinţată de editorul britanic Dick James şi managerul trupei Beatles, Brian Epstein, a fost vândută magnatului presei britanice Lew Grade, proprietarul companiei ATV Music. Ulterior, acesta a vândut drepturile de comercializare a pieselor Beatles miliardarului australian Robert Holmes a Court, acestea ajungând în cele din urmă în proprietatea lui Michael Jackson, în 1985. Starul a plătit pentru drepturile de comercializare a pieselor Beatles suma de 47,5 milioane de dolari.

În 1995, compania Sony a intrat în joc, formând un joint-venture cu o companie înfiinţată de Michael Jackson - Sony/ATV Music Publishing. Potrivit acestei înţelegeri, Sony i-a plătit lui Michael Jackson 110 milioane de dolari pentru 50% din drepturile de proprietate asupra companiei starului, evaluată în acel moment la 500 de milioane de dolari. Surse din industria muzicală susţin că drepturile deţinute de această companie valorează în prezent aproximativ 1,7 miliarde de dolari.

Catalogul deţinut de Sony/ATV Music Publishing conţine toate piesele înregistrate sub numele Beatles de John Lennon şi Paul McCartney, cu excepţia a cinci materiale: faţa A şi faţa B a primului single Beatles lansat în Marea Britanie - "Love Me Do"/ "P.S. I Love You" -, drepturi deţinute de Paul McCartney, "Please Please Me"/ Ask Me Why" (drepturi administrate de Universal Music) şi "Penny Lane" (drepturi deţinute de Catherine Holmes a Court, fiica miliardarului australian).

Între timp, compania Sony/ATV Music Publishing a adoptat o strategie agresivă de exploatare a drepturilor comerciale asupra catalogului Beatles. Acordul încheiat cu MTV Networks pentru lansarea jocului video "The Beatles: Rock Band" este doar primul pas din acţiunile viitoare anunţate de companie.

Trupa Beatles: Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison şi John Lennon

Paul McCartney a făcut parte, alături de John Lennon (vocal, chitară ritm), George Harrison (chitară solo) şi Ringo Starr (baterie), din trupa Beatles, cel mai faimos şi de succes grup din istoria muzicii rock, având la activ peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici