După 115 de ani de la descoperirea lui, celebrul Mecanism din Antikythera a fost descifrat - FOTO

După mai bine de un secol de la descoperirea Mecanismului din Antikythera, oamenii de ştiinţă au reuşit, în sfârşit, să îi descifreze misterul.

Urmărește
933 afișări
Imaginea articolului După 115 de ani de la descoperirea lui, celebrul Mecanism din Antikythera a fost descifrat - FOTO

După 115 de ani de la descoperirea lui, celebrul Mecanism din Antikythera a fost descifrat (Imagine atlasobscura.com)

Vreme de peste 10 ani, cercetătorii au utilizat cele mai noi tehnologii de scanare pentru a afla ce reprezintă cele 3.500 de caractere inscripţionate pe suprafaţa dispozitivului antic. Rezultatele obţinute până acum arată că sistemul ar putea fi cel mai vechi computer din lume, potrivit Descoperă.

O echipă internaţională de cercetători a studiat în detaliu dispozitivul vechi de aproximativ 2100 de ani. Cercetătorii susţin că mecanismul a fost folosit drept calendar, pentru a calcula fazele Lunii, poziţiile Soarelui şi Lunii în Zodiac, poziţiile planetelor, dar şi pentru a prezice eclipsele.

,,Acest sistem poate fi asemănat cu un manual de astronomie. La acea vreme, acest domeniu descria modul în care mişcările planetelor influenţau vieţile grecilor antici şi mediul în care aceştia trăiau", susţine unul dintre membrii echipei de investigaţie, Alexander Jones (Universitatea din New York).

Pe suprafaţa dispozitivului au fost inscripţionate simboluri având o dimensiune maximă de 1,2 milimetri. Iniţial, mecanismul fusese încorporat într-o cutie din lemn şi era acţionat cu ajutorul unei manivele. Carcasa avea dimensiunea unei cutii de pantofi.

Mecanismul a fost descoperit împreună cu o serie de alte artefacte antice, în anul 1901, pe epava unei nave greceşti datate la mijlocul secolului I î.Hr. Vasul comercial pe care au fost găsite fragmente din dispozitivul grecesc a fost un adevărat gigant la acea vreme, deoarece avea o lungime de aproximativ 40 de metri. Nava a fost găsită la o adâncime de circa 50 de metri.

În urmă cu 12 ani, echipa de cercetare a început să folosească tehnici de scanare cu raze X şi de imagistică, pentru a analiza cele 82 de fragmente descoperite începând cu 1901, notează Descoperă.

,,Investigaţia iniţială a vizat modul de funcţionare a mecanismului şi s-a dovedit a fi un real succes. Ceea ce nu ştiam în 2004 era faptul că tehnicile moderne pe care le foloseam puteau fi utilizate şi pentru a descifra mult mai eficient textele inscripţionate pe suprafaţa interioară, dar şi pe cea exterioară a dispozitivului", a adăugat un alt membru din cadrul grupului de investigaţie, Mike Edmunds (Cardiff University).

Cercetătorul este de părere că mecanismul este mult mai mult decât un obiect de colecţie comandat de o persoană bogată, deoarece textul descoperit pe suprafaţa lui a fost redactat într-un mod formal şi detaliat. Edmunds crede că dispozitivul a fost realizat în Grecia, între 200 şi 70 î.Hr., de un meşter rămas încă necunoscut.

Oamenii de ştiinţă au descifrat întregul text inscripţionat pe suprafaţa Mecanismului din Antikythera. Ei speră acum că arheologii vor descoperi noi fragmente din dispozitiv sau un obiect cu o structură similară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici