„Nu ne trebuie un ofiţer de poliţie supraponderal. Cum poate acesta prinde un infractor?”, a declarat şeful statului. „Le dăm un termen limită (poliţiştilor suprapnderali – n.r.): între trei şi şase luni. Au acest timp la dispoziţie ca să piardă din greutate”, a adăugat Şavkat Mirzioiev.
Preşedintele nu a precizat ce măsură le va fi aplicată poliţiştilor care nu se vor încadra într-o greutate optimă. În 2018, liderul de la Taşkent şi-a exprimat îngrijorarea legată de „viaţa sedentară” a ofiţerilor de poliţie din Uzbekistan şi de regimul lor alimentar nesănătos.
O măsură similară a fost adoptată şi în Tadjikistan în 2016. După expirarea termenului de şase luni, Ministerul de Interne de la Duşanbe a anunţat că zece poliţişti au fost concediaţi pentru că nu reuşiseră să piardă din greutate. Alţi o sută aveau să primească avertismente în mai 2017.
De asemenea, autorităţile tadjice le-au impus forţelor de ordine să se ducă la teatru măcar o dată pe lună pentru a-şi „cizela spiritul”.
„Din nefericire, din cauza lipsei de exerciţii fizice şi a alimentaţiei necorespunzătoare, jumătate din populaţia Uzbekistanului este supraponderală; 46% au colesterolul ridicat şi 31% suferă de tensiune arterială crescută”, preciza Şavkat Mirzioiev, anul trecut, la o conferinţă medicală dedicată sănătăţii publice.
Europa Liberă menţionează că nu există, însă, nicio sursă verificabilă în sprijinul acestei statistici prezentate de preşedintele Uzbekistanului.