Egiptul neagă că i-ar fi interzis lui Amal Clooney accesul pe teritoriul său

Egiptul a negat că i-ar fi interzis intrarea pe teritoriul său avocatei Amal Clooney, care a declarat pentru cotidianul britanic The Guardian că a fost ameninţată cu arestarea în februarie 2014, când se pregătea să publice un raport critic la adresa sistemului judiciar egiptean.

Urmărește
768 afișări
Imaginea articolului Egiptul neagă că i-ar fi interzis lui Amal Clooney accesul pe teritoriul său

Egiptul neagă că i-ar fi interzis lui Amal Clooney accesul pe teritoriul său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Autorutăţile egiptene nu au împiedicat-o pe doamna Clooney să vină în Egipt, nu există nicio măsură care să se opună vizitei sale, nimic nu împiedică accesul său în niciun moment", a anunţat ministerul de Interne într-un comunicat transmis, duminică, de agenţia de presă oficială Mena.

Amal Clooney, devenită ulterior avocata unuia dintre jurnaliştii televiziunii Al-Jazeera deţinuţi la Cairo, susţinea în raportul din 2014, dat publicităţii sub egida Asociaţiei internaţionale a barourilor, că justiţia egipteană trebuie să devină independentă.

"Când am vrut să publicăm raportul, ne-au interzis să o facem la Cairo. Am fost întrebaţi: «Acest raport critică armata, justiţia sau guvernul?», iar noi am răspuns: «Da». «În acest caz, riscaţi să fiţi arestaţi», ne-au răspuns", a declarat avocata britanică Amal Clooney într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul britanic The Guardian.

"(Amal Clooney, n.r.) trebuia să spună exact cine i-a spus lucrurile acelea, de ce nu a spus de la început cine a ameninţat-o?", a declarat, pentru AFP, purtătorul de cuvînd al ministerului de Interne egiptean Hani Abdel Latif. "Nu avem nimic împotriva sa", a mai spus Latif.

Raportul privind sistemul judiciar egiptean a fost dat publicităţii pe 10 februarie 2014, la Londra.

Interviul dat de Amal Clooney pentru The Guardian a apărut după ce justiţia egipteană a decis, joi, reluarea procesului celor trei jurnalişti ai Al Jazeera, arestaţi şi încarceraţi în Egipt de un an.

Condamnaţi la pedepse cu închisoarea între şapte şi zece ani, egipteano-canadianul Mohamed Fadel Fahmy, care este apărat de Amal Clooney, australianul Peter Greste şi egipteanul Baher Mohamed sunt acuzaţi de susţinerea organizaţiei islamice Frăţia musulmană şi rămân în detenţie pentru moment.

Amal Clooney îl reprezintă pe Mohamed Fahmy, iar avocata face demersuri la nivel internaţional pentru a obţine deportarea lui Fahmy din Egipt în Canada. Amal urmează să aibă o întâlnire în acest sens cu premierul canadian.

Amal Alamuddin, pe numele de dinainte de căsătorie, a devenit soţia actorului american George Clooney în septembrie, după o ceremonie fastuoasă, organizată la Veneţia, în Italia, la care au participat mai multe celebrităţi din industria de divertisment, precum actorul Matt Damon şi rockerul Bono.

Avocata Amal Clooney, specializată în drepturile omului, i-a avut printre clienţi pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, şi pe fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici