Ferran Adria a dedicat premiul său lui Heston Blumenthal, prietenul lui, adept ca şi el al gastronomiei moleculare. "El mi-a arătat ce înseamnă onestitatea în această meserie. Premiul acesta este pentru el", a spus spaniolul.
Ca şi anul trecut, restaurantul The Fat Duck, al maestrului bucătar britanic Heston Bluementhal, situat în Bray, Berkshire, la vest de Londra, a cucerit locul al doilea.
Pe locul al treilea s-a clasat restaurantul Noma din Copenhaga.
Pe poziţiile a patra se situează restaurantul spaniol Mugaritz, care anul trecut a ocupat tot locul al patrulea.
Iar pe poziţia a cincea se află restaurantul El Celler de Can Roca, care a urcat 21 de locuri în acest top 50 al celor mai bune restaurante ale planetei.
Restaurantul parizian al maestrului bucătar francez Pierre Gagnaire a coborât de pe a treia pe a noua poziţie.
Franţa are cele mai multe restaurante menţionate în acest top 50, opt, la egalitate cu SUA.
Restaurant Magazine, biblia industriei culinare britanice, a decernat, de asemenea, un premiu de onoare maestrului francez Joël Robuchon, al cărui prim restaurant – Atelier de Joël Robuchon – s-a situat pe poziţia a 18-a în acest top.