El Bulli, cel mai bun restaurant din lume, închis pentru doi ani

El Bulli, desemnat cel mai bun restaurant din lume, în mai mulţi ani, de către ghidul de specialitate Michelin, va fi închis pentru o perioadă de doi ani - 2012 şi 2013 -, decizie luată de Ferran Adrià, maestru bucătar şi patronul restaurantului, informează Financial Times.

Urmărește
114 afișări
Imaginea articolului El Bulli, cel mai bun restaurant din lume, închis pentru doi ani

El Bulli, cel mai bun restaurant din lume, închis pentru doi ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ferran Adrià, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi culinari din lume, specializat în gastronomia moleculară, a dat această veste marţi, la o gală organizată în onoarea sa la târgul Madrid Fusión.

O masă la El Bulli, din oraşul Roses, în apropierea Barcelonei, costă peste 200 de euro de persoană, însă decizia de a închide restaurantul nu are nimic de-a face cu criza economică ce a lovit Spania în ultimele luni: toate locurile în restaurant sunt rezervate la începutul fiecărui an - 2010 este deja complet.

Adrià, care este pionier în ceea ce priveşte abordarea gastronomiei ca ştiinţă, precum şi ca o formă de artă, este faimos pentru spumele sale din legume şi combinaţiile neaşteptate precum porumbel cu caviar de mure şi bomboane din foie gras (ficat de gâscă).

El a insistat că numele El Bulli nu va dispărea şi că bucătăria va rămâne deschisă ca laborator de cercetare pe perioada celor doi ani. Decizia, spune el, este "personală şi profesională" şi va permite angajaţilor săi să trăiască din nou o viaţă normală.

"În acest timp voi analiza know how-ul reţetelor, tehnicile şi stilurile pe care restaurantul El Bulli le-a abordat în ultimii 30 de ani de dezvoltare creativă - lucru care va fi prezentat în mod exhaustiv şi detaliat într-o enciclopedie", a explicat Adrià.

El Bulli este considerat unul dintre cele mai rafinate şi originale restaurante. Spaniolii îl privesc pe Adrià ca pe un vârf de lance în inovarea tradiţiei gastronomice, permiţând Spaniei să exporte idei şi produse gastronomice în toată lumea.

Adrià a declarat că în toamna acestui an va preda un curs la Universitatea Harvard (SUA) ca parte din munca sa alături de Food and Science Foundation din Catalonia. Între timp, restaurantul va fi deschis din iunie şi până în decembrie, până în 2011 inclusiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici