"Eldorado", al belgianului Bouli Lanners, marele câştigător al Festivalului B-EST

Filmul "Eldorado" a fost marele câştigător al Festivalului Internaţional de Film B-EST, acesta adjudecând, duminică seară, în cadrul galei de încheiere a evenimentului, atât Marele Trofeu, cât şi premiul pentru regie, care i-a revenit belgianului Bouli Lanners.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului "Eldorado", al belgianului Bouli Lanners, marele câştigător al Festivalului B-EST

Regizorul Bouli Lanners (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Regizorul nu a fost, însă, prezent la gala de decernare a premiilor, organizatorii evenimentului invocând frica acestuia de a călători cu avionul.

Un alt mare premiant al serii a fost filmul "Absurdistan", în regia germanului Veit Helmer. Producţia a obţinut Premiul publicului, dar şi pe cel pentru imagine. "Sunt foarte bucuros să fiu premiat, deoarece am lucrat şase luni la acest film", a declarat Helmer.

Premiul pentru cel mai bun documentar la ediţia de anul acesta a festivalului B-EST i-a revenit unui regizor român, Alexandru Rotaru, pentru filmul "They Came to Play". De asemenea, la această categorie a existat o menţiune specială, pentru filmul "Supermen of Malegaon", în regia lui Faiza Ahmad Khan.

Cel mai bun scenariu din competiţia festivalului a fost desemnat cel al filmului "Cea mai fericită fată din lume", premiul revenindu-i lui Radu Jude şi Augustinei Stanciu.

Totodată, B-EST a premiat şi scurtmetrajul studenţesc, două distincţii revenind producţiilor "Lungul drum spre casă", de Anamaria Chioveanu, respectiv "El Ataque de los robotos de Nebulosa-5", de Ghema Garbia Ibarra.

De asemenea, festivalul a decernat anul acesta şi trei premii de excelenţă. Primul dintre acestea a fost înmânat actorului Gheorghe Dinică, care s-a declarat onorat la primirea distincţiei.

A doua personalitate recompensată pentru întreaga carieră a fost actriţa de teatru şi film Adela Mărculescu. "Vă mărturisesc sincer, am împlinit 70 de ani de viaţă şi 50 de ani de carieră. Încă cred că cinematografia nu m-a răsfăţat atât de mult - tot ce am făcut am făcut cu dăruire, cu pasiune, cu cinste. Orice premiu te obligă într-un fel. Aş vrea să am timpul necesar încât să pot să dovedesc, să fac faţă şi să răspund tocmai celor care m-au obligat să fac această meserie", a declarat ea.

Al treilea premiat al serii a fost Radu Beligan, de asemenea răsplătit pentru întreaga carieră. "Nu m-am aşteptat niciodată să fiu elogiat pentru longevitate. Eu de când am fost ales membru al Academiei Române, eu am impresia că-s nemuritor. Totuşi, mi-am impus o limită - 120 de ani. Mi-am luat angajamentul să mor pe scenă ca Moliere", a glumit actorul. "Aş vrea să fiu cu conştiinţa împăcată că am fost ceea ce trebuie să fie un artist - un slujitor al poporului lui", a încheiat Beligan.

La gala de decernare a premiilor Festivalului B-EST a participat şi primarul general Sorin Oprescu, care a şi înmânat Marele Trofeu al competiţiei.

Festivalul Internaţional de Film BucharEST este un eveniment realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, prin Centrul Naţional al Cinematografiei.

Festivalul B-EST, desfăşurat între 23 şi 30 martie, la Bucureşti, a fost deschis cu filmul "Vicky Christina Barcelona", de Woody Allen. Printre producţiile prezentate s-au numărat şi trei pelicule româneşti ce au rulat la Berlinală anul acesta - "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, "Bric-Brac", de Gabriel Achim, şi "Renovare", de Paul Negoescu. De asemenea, regizorul polonez Jerzy Skolimowski a fost invitat de onoare al celei de-a cincea ediţii a evenimentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici