- Home
- Life-Inedit
- (11.02.2019, 18:02)
- Ioana Scholler
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„Epidemia dăunătorilor”, un pericol iminent. Speciile de insecte dispar în mod alarmant în toată lumea
Un studiu ştiinţific recent arată că 40% din speciile de insecte dispar în rate alarmante în toată lumea. Conform studiului, albinele, furnicile şi bondarii dispar de opt ori mai repede decât mamiferele, păsările şi reptilele, relatează BBC.
Urmărește
1568 afișări
Declinul global al insectelor va aduce un impact „catastrofal”
Cercetătorii studiului susţin că unele specii, precum muştele şi gândacii, vor beneficia de o posibilă creştere. Declinul general al insectelor este cauzat de agricultura intensivă, folosirea pesticidelor şi încălzirea globală. Insectele alcătuiesc majoritatea creaturilor care trăiesc pe uscat, acestea oferind beneficii cheie pentru multe alte specii, inclusive cea umană.
Acestea asigură hrana necesară pentru păsări, lilieci şi alte mamifere de mici dimensiuni. Insectele polenizează în jur de 75% din culturile globale, refac solurile şi controlează numărul dăunătorilor. Alte studii din ultimii ani arată că specii individuale de insecte, precum albinele, suferă un declin uriaş, mai ales în ţările dezvoltate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Totuşi, acest studiu face o analiză mai largă. Publicat în jurnalul Conservării Diversităţii Biologice, documentul analizează 73 de studii existente din lume, care au fost publicate în ultimii 13 ani. Cercetătorii au descoperit că declinul din aproape toate regiunile ar putea duce la dispariţia a 40% din insecte, în următorii ani. O treime din speciile de insecte sunt considerate „pe cale de dispariţie”.
„Factorul decisiv este pierderea habitatului, din cauza practicilor agricole, urbanizarea şi defrişarea”, spune Dr. Francisco Sanchez-Bayo, autorul principal, de la Universitatea din Sydney, pentru BBC.
„Al doilea element este creşterea folosirii de fertilizatori şi pesticide în agricultura globală şi contaminarea cu poluanţi chimici. În al treilea rând, avem factori biologici, precum speciile invadatoare şi agenţii patogeni. În ultimul rând, avem încălzirea globală, mai ales în zonele tropicale unde deja se observă un impact puternic”, continuă Sanchez-Bayo.
Unele puncte esenţiale ale studiului includ declinul recent al insectelor zburătoare din Germania şi scăderea masivă al speciilor din pădurile tropicale din Puerto Rico, acestea fiind associate cu încălzirea globală.
Majoritatea experţilor susţin că rezultatele „ar trebui să ne trezească la realitate”, aceştia facând apel la acţiune imediată.
În timp ce unele dintre cele mai importante specii dispar, studiul arată că unele specii, în special cele dăunătoare, se vor adapta, iar acestea vor trece cu bine de schimbările climatice. Speciile dăunătoare pot distruge culturi, acestea făcând agricultura din ce în ce mai dificilă.
„Concluzia este clară: dacă nu modificăm metodele de producere a alimentelor, insectele vor dispărea în doar câţiva ani”, scriu autorii.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Stare de urgenţă declarată în arhipelagul Novaya Zemlya, Rusia: Locuitorii unui oraş sunt fugăriţi de urşi polari | VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe