- Home
- Life-Inedit
- COPENHAGA, (11.05.2014, 12:39)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EUROVISION 2014: Conchita Wurst, "regina" care a câştigat concursul - de la critici dure la admiraţie internaţională
Cântăreaţa Conchita Wurst, din Austria, care a câştigat finala EUROVISION 2014, sâmbătă seară, la Copenhaga, a avut de înfruntat numeroase critici atât la nivel local, cât şi internaţional, însă vocea, precum şi imaginea sa au făcut ca, în cele din urmă, să fie apreciată în întreaga lume.
Urmărește
14604 afișări
Conchita Wurst, "regina" care a câştigat Eurovision - de la critici dure la admiraţie internaţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Pentru prima dată din 1966, Austria a câştigat finala concursului Eurovision. Reprezentanta Austriei, travestitul Conchita Wurst, pe numele său real Tom Neuwirth - purtând tocuri înalte, gene foarte lungi, dar şi o barbă generoasă -, se număra de altfel printre favoriţi.
Pe lângă perfomanţele muzicale, Conchita Wurst a ieşit în evidenţă şi prin imaginea sa, aceea a unui travestit devenit simbol european în dezbaterile despre homosexualitate.
Biografia Conchitei Wurst arată că Thomas "Tom" Neuwirth s-a născut în 1988, în Gmunden, Austria. Înainte de a se dedica muzicii, a fost decorator de vitrine. La vârsta de 14 ani, tânărul s-a lansat în muzică, participând la emisiuni de profil, precum, "StarMania" şi "The Voice". De asemenea, a făcut parte dintr-un grup de cântăreţi pentru o perioadă, însă fără a cunoaşte succesul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Aceasta a fost perioada în care Thomas Neuwirth a devenit Conchita Wurst (cuvântul german "wurst" înseamnă cârnaţi). Încet, încet, Conchita Wurst a devenit o persoană publică, căpătând vizibilitate.
"Eu nu vreau să fiu o femeie. Scopul meu este de a fi o regină, dar, acasă, eu sunt un băiat foarte leneş", a declarat Conchita pentru Reuters.
După cum se evidenţiază într-un portret realizat de publicaţia Libération, Conchita Wurst a devenit un fenomen în Austria, după apariţia sa, în 2011, în emisiunea "Die Grosse Chance". Modul în care a interpretat piesa "My Heart Will Go On", de pe coloana sonoră a filmului "Titanic", i-a adus celebritatea. Apoi, Conchita a participat la multe alte reality show-uri, inclusiv în Germania. De asemenea, a susţinut concerte şi a devenit un simbol al cauzei gay. Libération precizează că nivelul său de expunere mediatică suscită dezbateri în comunitatea LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual şi Transexual) din Austria.
"Conchita este una dintre cele mai mari voci din ţară", a declarat pentru Libération directorul programelor de divertisment din lanţul austriac TV ORF.
În Austria, alegerea Conchitei Wurst pentru a reprezenta ţara la Eurovision 2014 a stârnit remarci tăioase din partea extremei drepte. De exemplu, preşedintele Partidului Libertăţii, de formaţie naţionalistă, a râs de "ridicolul" artistei şi a sprijinit un alt candidat în competiţie, care a spus că Thomas Neuwirth are probleme psihice.
Citeşte şi:
EUROVISION: Kitsch, pop şi politică, de la conflictul dintre Rusia şi Ucraina la "doamna cu barbă"
Citeşte şi:
AUSTRIA A CÂŞTIGAT FINALA EUROVISION 2014. Pe ce loc s-a clasat România - Ascultă melodia câştigătoare
"Conchita Wurst este un personaj bizar şi contestat. (...) Într-o ţară conservatoare ca Austria, aceasta nu este plăcută de toată lumea", a descris-o pe artistă un jurnalist austriac într-un reportaj pentru Canal+.
Criticile la adresa Conchitei au venit, de asemenea, din străinătate. Deputatul rus Vitali Milonov, cunoscut pentru remarcile sale anti-gay şi activismul său în favoarea legii contra "propagandei" homosexuale în rândul minorilor adoptată deja în Rusia, a cerut ţării sale să boicoteze o "paradă gay europeană", după anunţarea concurentului austriac.
La rândul său, candidatul armean la Eurovision 2014, Aram MP3, a precizat că prezenţa Conchitei Wurst nu este "nici normală, nici adecvată" şi spera ca cei de la "Copenhaga să-i permită să decidă dacă este un bărbat sau o femeie".
Şi pe internet, pe reţelele de socializare, au existat comentarii destul de răutăcioase la adresa reprezentatului Austriei la Eurovision. O pagină de Facebook realizată în limba germană, creată pentru a protesta faţă de trimiterea Conchitei la Eurovision, a strâns peste 38.000 de fani.
De asemenea, în Rusia, Belarus şi Ucraina au circulat petiţii de protest faţă de participarea Conchitei la Eurovision, ilustrând diferenţa dintre Europa de Vest şi Europa de Est în ceea ce priveşte imaginea homosexualilor.
Cu toate criticile care au apărut, postul de televiziune ORF a susţinut public alegerea sa pentru participarea Conchitei Wurst la Eurovision 2014. Canalul TV austriac a lansat chiar şi o campanie care îndeamnă la toleranţă şi a realizat o versiune proprie a melodiei "Happy", a lui Pharrell Williams, cerându-le austriecilor să poarte barbă în semn de susţinere.
După câştigarea finalei Eurovision 2014, ministrul austriac al Culturii a salutat "o victorie în Europa pentru toleranţă şi respect".
"Felicitări, Conchita! Formidabil vot. Cetăţenii din UE folosesc acum dreptul de a vota pentru o Europă liberă", a scris şi ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, pe platforma Twitter, făcând aluzie la alegerile europene care se vor desfăşura între 22 şi 25 mai.
"Barba mea este o dovadă că putem realiza orice, nu contează cine eşti şi cum arăţi", a spus Conchita Wurst. După anunţarea ţării câştigătoare, pe reţelele de socializare au apărut imagini cu persoane purtând bărbi false.
" Rise like a Phoenix", melodia cu care a participat la finala Eurovision de sâmbătă seară, este al treilea single al Conchitei Wurst şi are la bază istoria sa personală şi decizia sa de a se travesti.
"A fi un adolescent gay într-un mic sat (din Austria) nu este amuzant. Cei mai mulţi homosexuali pe care îi cunosc au avut o poveste asemănătoare cu a mea", a explicat Conchita Wurst.
De asemenea, după finala Eurovision, Conchita Wurst a declarat: "Această seară le este dedicată tuturor celor care cred într-un viitor cu pace şi libertate. Suntem uniţi şi suntem de neoprit (...) Eurovision este un proiect care sărbătoreşte toleranţa, acceptarea şi iubirea".
"Pentru mine, visul meu a devenit realitate", a completat aceasta, la conferinţa de presă susţinută după concursul Eurovision. "Dar, pentru societatea noastră, acest lucru doar mi-a arătat că există oameni acolo care vor să meargă spre viitor, fără să se uite înapoi sau să se gândească la trecut", a mai spus Conchita Wurst.
Conchita Wurst nu este primul travestit care câştigă concursul Eurovision. În 1998, Dana International, reprezentanta Israelului, a câştigat competiţia cu piesa "Diva". Aceasta a suferit o operaţie de schimbare de sex, pentru a deveni femeie.
Eurovision Song Contest 2014 s-a desfăşurat în Copenhaga după ce ediţia de anul trecut a concursului a fost câştigată de Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, cu piesa "Only Teardrops".
Astfel, ediţia din 2015 a concursului Eurovision se va desfăşura în Austria, după ce Conchita Wurst a câştigat competiţia din acest an, cu piesa "Rise like a Phoenix", care a obţinut un total de 290 de puncte. Pe următoarele două locuri în clasament s-au situat Olanda, cu 238 de puncte, şi Suedia, cu 218 puncte.
Reprezentanţii României, Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu (Ovi), au concurat în finala Eurovision Song Contest 2014 cu piesa "Miracle", compusă de Ovi, Phillip Halloun, Victor Forberg Skogberg şi Frida Amundsen. Cei doi s-au situat pe locul al 12-lea, obţinând un total de 72 de puncte.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: AUSTRIA A CÂŞTIGAT FINALA EUROVISION 2014. Pe ce loc s-a clasat România - Ascultă melodia câştigătoare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe