Eveniment istoric: Sonda spaţială Juno s-a plasat pe orbita planetei Jupiter

Marţi dimineaţă sonda spaţială Juno a intrat în atmosfera planetei Jupiter. După un zbor de cinci ani, sonda americană şi-a atins scopul, ajungând la una dintre cele mai mari planete din sistemul solar.

Urmărește
2296 afișări
Imaginea articolului Eveniment istoric: Sonda spaţială Juno s-a plasat pe orbita planetei Jupiter

Eveniment istoric: Sonda spaţială Juno s-a plasat pe orbita planetei Jupiter (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Misiunea sondei Juno este completă, ultimul reactor a propulsat-o în orbita planetei. Acum, sonda satelizează în jurul planetei Jupiter, notează Descoperă.

Principalul cercetător al sondei a declarat marţi dimineaţă: ,,Motorul principal va arde încă 13 minute pentru a plasa sonda pe traiectoria stabilită de 53,5 zile în jurul planetei''.

Pentru a economisi combustibil, sonda va fi plasată în atmosfera planetei pentru un studiu de 53,5 zile în loc de o traiectorie de 14 zile. Perioada de 14 zile va începe după arderea ultimului reactor al sondei Juno, din cadrul misiunii, pe 19 octombrie.

Modificarea frecvenţei semnalelor radio primite din parte sondei Juno au indicat faptul că motorul a pornit la timp. Inginerii au monitorizat modificarea undelor Doppel, cauzate de schimbările de viteză ale sondei în contact cu ecartamentul pentru a şti dacă arderea a atins rezultatul dorit.

Confirmarea satelizării cu succes a ajuns pe Pământ la 11:53 p.m. (6:53, ora României) printr-un transmiţător radio, stârnind aplauze şi zâmbete în camera de control din Laboratorul de Propulsie NASA, din Pasada California.

,,Către toate staţiile..putem reduce arderea la motorul delta-v'', a afirmat unul dintre cei care manevrează sonda. ,,Bun venit pe Jupiter'', a adăugat el.

Alimentată de către trei panouri solare aranjate sub formă de elice în jurul corpului principal a lui Juno, sonda a călătorit cinci ani (2,7 miliarde de km) pentru a atinge destinaţia finală, Jupiter.

,,În această seară printre alte tonuri, Juno a cântat pentru noi şi a fost un cântec al perfecţiunii,'' a afirmat Rick Nybakken, managerul de proiect a lui Juno.

Călătoria record a lui Juno este cu atât mai valoroasă, cu cât Juno a ajuns într-o zonă îndepărtată de Soare, totuşi alimentată de raze solare, iar luni (marţi ora României) sonda de un miliard de dolari a realizat a doua satelizare a planetei Jupiter din istorie. Juno a înfruntat radiaţiile puternice şi micile particule de gheaţă din micul inel al lui Jupiter, luni dimineaţă, când a intrat în atmosfera planetei.

Din cauza forţei de atracţie puternice a planetei, Juno a devenit cea mai rapidă sondă din istorie, ajungând la viteza de 53 de km/h în momentul satelizării. Cercetătorii au considerat misiunea riscantă, însă Juno a reuşit o performanţă incredibilă, conform primelor date transmise către Pământ.

,,Am reuşit cel mai greu lucru pe care NASA l-a realizat vreodată!'', a strigat Scott Bolton, principalul explorator a lui Juno, de la Southwest Institute din San Andronic, în momentul satelizării sondei.

Bolton conduce o echipă de cercetători, care doreşte să utilizeze instrumentele lui Juno pentru a cerceta straturile plantei Jupiter, pentru a descoperi dinamica şi adâncimea planetei până în centrul său, pentru prima dată în istorie.

,,Acum începe distracţia, ştiinţa'', a conchis Bolton.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici