Dacă te bazezi pe mâncarea comandată de la restaurant cât timp stai în auto-izolare, îţi poţi lua măcar această grijă de pe suflet: este imposibil să iei coronavirusul din sau de pe alimente, potrivit Business Insider. Pentru cei care încă se tem de alimentele gestionate de alte persoane, CDC, USDA şi experţi medicali spun că nu există absolut nicio dovadă cum că virusul s-ar răspândi prin mâncare.
„Chiar dacă un lucrător din domeniul alimentaţiei publice tuşeşte sau strănută direct într-un castron de salată verde crudă înainte de a-l ambala într-un recipient pe care apoi ţi-l trimite acasă, este aproape imposibil să te îmbolnăveşti. Transmiterea se face prin epiteliul respirator în nas, gură şi ochi. Este puţin probabil să fie transmis în alimente, mai probabil pe mâini, în timp ce ţineţi ambalaje alimentare”, a spus dr. Eric Cioe-Pena, medic de urgenţă şi director de sănătate globală pentru Northwell Health.
Potrivit lui Jaimie Meyer, medic specialist în boli infecţioase la Yale Medicine, până în prezent nu există dovezi privind transmiterea coronavirusului prin alimente.
„Modulul principal de transmitere a virusului se face de la o persoană care are virusul la una sănătoasă prin inhalarea directă a picăturilor transmise în aer şi inhalate”, a spus Meyer.
Din acest motiv, Meyer şi Cioe-Pena spun că ar trebui să păstrezi o distanţă de şase metri faţă de cel care îţi livrează comanda. Încearcă să eviţi plata cash sau să semnezi pentru primirea comenzii. Asiguraţi-vă că vă spălaţi mâinile după manipularea ambalajului alimentelor, care ar putea răspândi coronavirusul, deşi Cio-Pena spune că riscul de a contacta virusul în acest fel este extrem de scăzut.