Expoziţie inedită la New York: Vernisaj dedicat criminalilor în serie cu ocazia zilei de Halloween

O retrospectivă dedicată celor mai cunoscuţi criminali în serie din Statele Unite ale Americii, o expoziţie ce "bântuie" sălile obscure ale unui teatru newyorkez şi face să se ridice părul de pe ceafă al vizitatorilor pasionaţi de senzaţii tari, a fost inaugurată cu ocazia sărbătorii de Halloween.

Urmărește
349 afișări
Imaginea articolului Expoziţie inedită la New York: Vernisaj dedicat criminalilor în serie cu ocazia zilei de Halloween

Expoziţie inedită la New York: Vernisaj dedicat criminalilor în serie cu ocazia zilei de Halloween (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Titlul său dă tonul acestei expoziţii: "Criminali: Casa Bântuită a Coşmarelor". Instalată într-un teatru din Lower East Side din Manhattan, pe durata sărbătorii de Halloween (31 octombrie), expoziţia seamănă, la o primă vedere, cu toate celelalte vernisate la New York: spectatorii intră, trec dintr-o cameră în alta, privind operele de artă.

Doar că, spre deosebire de Metropolitan Museum şi MoMA, spectatorii pot să îşi încheie vizita fugind, urmăriţi de una dintre instalaţiile artistice pe care le-au admirat doar cu câteva minute înainte.

Expoziţia a adoptat nu doar elementele tradiţionale - şi mereu eficace - ale caselor bântuite, ci a împrumutat şi unele dintre cele mai sumbre momente din istoria criminalităţii din Statele Unite.

Această ţară a fost mai mult decât fertilă în ceea ce priveşte numărul criminalilor în serie, iar mulţi dintre ei au rămas în memoria populaţiei, sub forma unor legende urbane.

Din cameră în cameră, actori deghizaţi contribuie pe deplin la un veritabil festival al fricii: pot fi recunoscuţi astfel Jeffrey Dahmer, cunoscut sub porecla "canibalul din Milwaukee", dar şi Ed Gein, care exhuma cadavre din cimitir pentru a-şi confecţiona din oasele şi pielea lor ţinute feminine, devenind surse de inspiraţie pentru apariţia unor personaje celebre în filmele "Psycho" şi "The Texas Chainsaw Massacre".

Pentru pasionaţii de senzaţii tari, dispuşi să plătească între 20 de dolari şi 60 de dolari pentru a simţi fiori reci, plăcerea începe încă de la intrarea în teatrul newyorkez, unde pot să admire o expoziţie cu obiecte tulburătoare: documente de poliţie, fotografii de la autopsia lui Dahmer după asasinarea acestuia în închisoare, poezii scrise de celebrul criminal Charles Manson.

Colaboratori ai organizatorilor, deghizaţi în agenţi FBI, ordonă spectatorilor să îşi respecte locul la coadă, înainte a permite unor grupuri mici să intre în "casa bântuită". Cei care vor să fie surprinşi de actori poartă o urmă de sânge (fals) uscat pe frunte.

Odată ajunşi în interior, primul lucru pe care îl aud spectatorii este un ţipăt. Nu se ştie prea bine dacă este ţipătul unei actriţe, interpretând rolul victimei unui medic nebun care îi amputează piciorul, sau cel al vreunui spectator care s-a speriat mai tare decât spera să o facă.

John Harlacher, directorul expoziţiei, spune că asasinii în serie au o rezonanţă specială în Statele Unite. "Ei există în lumea întreagă, dar în America, cultura populară i-a ridicat la rang de celebrităţi", spune el.

Harlacher speră că cei 35.000 de vizitatori pe care îi aşteaptă în teatrul său nu vor vedea nimic strălucitor în această expoziţie: "Vrem să ne debarasăm de toate faţadele. Sper că ei vor pleca de aici cu sângele îngheţat în vene şi dezgustaţi de criminali".

Ce înseamnă, însă, să joci un criminal în serie, seară de seară? "Este puţin cam ciudat", spune Scott Kozel, în vârstă de 25 de ani. El joacă rolul lui John Wayne Gacy, care avea obiceiul de a purta, în anii 1970, costumul clovnului Pogo, în timpul sărbătorilor din statul Illinois, unde a violat şi ucis 33 de băieţi.

Kozel spune că rolul său, ce constă în câştigarea încrederii tinerilor vizitatori pentru a-i atrage într-o capcană, a generat reacţii extreme: "Am văzut un bărbat mai voinic decât mine, cu bicepşi la fel de mari ca un cap uman, plângând ca un bebeluş".

"Dacă reuşesc să fac pe cineva să plece din teatru ţipând, atunci ziua mea a fost una reuşită", spune actriţa care o întruchipează pe Lizzie Borden, achitată în 1892 în procesul în care a fost acuzată de crimă dublă, pentru ca şi-a ucis cu toporul tatăl şi mama vitregă, în statul Massachusetts.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici