- Home
- Life-Inedit
- (20.05.2022, 22:10)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Extraordinara istorie a hamburgerului american. Ce spune un gurmand care a mâncat 20.000 de hamburgeri
Indiferent dacă vă aflaţi în inima Statelor Unite sau în "Lumea Veche", atunci când aveţi poftă de o masă americană, probabil că vă este gândul la hamburger.
Urmărește
2737 afișări
Sursa Foto - Hepta
Omul care a mâncat 20.000 de hamburgeri la viaţa sa
George Motz , un fel de savant în burgeri, şi-a dedicat mai bine de 20 de ani din viaţa călătoriei prin Statele Unite, căutând şi studiind hamburgerii. După ce a produs, filmat, editat şi regizat filmul său documentar din 2004, numit „American Hamburger”, Motz a continuat să publice un ghid de burgeri pentru fiecare stat, iar mai târziu a publicat prima sa carte de bucate, „The Great American Burger Book”, în 2016.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
„Îmi place să mă laud că am mâncat mai mulţi hamburgeri decât tine”, a spus Motz pentru CNN.
Motz estimează că a mâncat aproximativ 20.000 de burgeri în viaţa lui, fără a avea de gând să se oprească în curând. În timpul călătoriilor sale, Motz a găsit localuri de burgeri care continuă să servească burgerii aşa cum erau preparaţi acum un secol.
Hamburgerul american este de fapt de origine mongoleză
Potrivit lui Motz, povestea originii hamburgerului începe în Mongolia secolului al XIII-lea, când mongolii şi tătarii se luptau.
„Se pare că tătarii aveau un gust pentru carnea de oaie crudă. Călăreau toată ziua cu carne de oaie crudă sub şa. Când în cele din urmă îşi puneau tabăra, luau carnea de oaie crudă şi caldă, o tocau, probabil adăugau nişte mirodenii şi măncau aşa”.
În cele din urmă, felul de mâncare şi-a făcut drum către muncitorii din porturile de pe Marea Baltică, ceea ce i-a permis să ajungă în mai multe părţi de vest ale Europei, inclusiv Scandinavia.
Hamburger- sau friptură de Hamburg
De acolo, reţeta şi-a făcut drum spre Germania şi portul Hamburg. Când a ajuns în Germania, multe secole mai târziu, felul de mâncare a trecut de la carnea de oaie crudă la carnea de vită gătită tocată, care este cunoscută astăzi sub numele de frikadellen.
Motz a explicat că, în timp ce imigranţii germani îşi aşteptau corăbiile, ei au mâncat frikadellen ca opţiune de masă ieftină şi gustoasă.
Când au plecat din Hamburg în SUA la mijlocul secolului al XIX-lea, migranţii au adus cu ei cunoştinţele despre felul de mâncare.
„Frikadellen a ajuns în cele din urmă în Statele Unite şi îmi pot imagina că frikadellen nu a însemnat nimic pentru majoritatea oamenilor care locuiau în SUA, cu excepţia germanilor. Aşa că a trebuit să schimbe numele în acel moment în friptură în stil Hamburg,” sau pur şi simplu, friptura Hamburg”.
Pe măsură ce imigranţii germani s-au mutat spre vest prin Statele Unite pentru a face agricultură, au început să apară şi târguri de stat.
Fermierii din toate categoriile sociale ar participa la aceste târguri pentru a afla despre diferite practici şi echipamente agricole. Potrivit lui Motz, migranţii germani şi-au amenajat propriile standuri care serveau friptura din Hamburg, care era considerată o mâncare etnică la acea vreme.
Tendinţa a prins, iar restaurantele au început să servească sandvişurile. Hamburgerii sunt acum un punct de mândrie în bucătăria americană, a spus Motz.
„Hamburgerul este aproape singura invenţie alimentară din America din ultimii 100 de ani. A început ca aliment etnic din Germania, dar l-am adoptat şi l-am făcut diferit punându-l pe pâine”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe