- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (26.09.2014, 14:56)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fête de la Gastronomie, un prilej pentru descoperirea atmosferei pariziene, începe la Bucureşti
Fête de la Gastronomie, care se va desfăşura de vineri până duminică la Bucureşti, într-o atmosferă pariziană autentică, reprezintă un prilej pentru experienţe noi, plăcute şi descoperiri minunate, a declarat, într-o conferinţă de presă, ambasadorul Franţei în România, François Saint-Paul.
Urmărește
320 afișări
Fête de la Gastronomie, un prilej pentru descoperirea atmosferei pariziene, începe la Bucureşti (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Prima ediţie a Fête de la Gastronomie, o serie de evenimente care celebrează gastronomia franceză, va fi organizată de vineri până duminică, în Bucureşti, de Ambasada Franţei în România, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză în România, Institutul Francez din România şi Ubifrance România, alături de partenerii lor.
Ambasadorul Franţei în România, François Saint-Paul, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Reşedinţa Franţei din Capitală, cu ocazia deschiderii Fête de la Gastronomie, că "produsele româneşti sunt minunate, dar nu sunt atât de cunoscute".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
La conferinţa de presă au participat şi Adriana Record, director executiv Camera de Comerţ şi Industrie Franceză în România, şi Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România.
"Sărbătoarea Gastronomiei este un eveniment care se organizează în Franţa de patru ani cu scopul de a pune în valoare gastronomia franceză, produsele de calitate şi pentru valorificarea meseriilor din domeniu. Gastronomia franceză este un patrimoniu cultural deosebit de bogat, dar şi un sector economic major", a declarat François Saint-Paul, precizând că acest domeniu implică "o cifră de afaceri de 100 de miliarde de euro şi un milion de locuri de muncă pentru meseriile din industria de restaurante, artizat şi alimentaţie publică".
De asemenea, ambasadorul Franţei în România a precizat că această Sărbătoare a Gastronomiei reprezintă "un prilej pentru experienţe noi, plăcute şi descoperiri minunate". "Gastronomia franceză este disponibilă tuturor, fiecare se poate apropia prin reţete simple sau mai complicate", a mai spus François Saint-Paul.
Cu această ocazie, vor fi prezenţi în România, la diferite evenimente, cheful francez Dominique Frerard, somelierul Jacques Melac şi Christophe Lavelle, cercetător la Centrul Naţional Francez pentru Cercetare Ştiinţifică.
Institutul Francez din România îşi va deschide porţile sâmbătă şi duminică şi va propune vizitatorilor expoziţii tematice, proiecţii de filme dedicate gastronomiei, degustări de produse cu specific franţuzesc etc.
Printre proiecţii se numără "Soul Kitchen", de Fatih Akin, şi "Entre les Bras", de Paul Lacoste, un documentar despre bucătarul-şef Michel Bras.
Iniţiată în Franţa în 2011, pentru a sărbători intrarea în patrimoniul UNESCO a gastronomiei franceze, această iniţiativă doreşte să valorizeze produsele specifice - de la materie primă la farfurie, modul lor de preparare, de prezentare, precum şi toate serviciile care s-au dezvoltat în jurul acestei arte.
Fête de la Gastronomie s-a răspândit şi la nivel internaţional, pentru a promova produsele franţuzeşti atât în rândul experţilor, cât şi în rândul publicului larg.
Restaurante, baruri şi patiserii s-au alăturat acestui eveniment, oferind publicului meniuri speciale, degustări şi promoţii.
De asemenea, mai multe magazine pregătesc cu prilejul acestui eveniment o atmosferă pariziană autentică, de unde publicul va putea cumpăra delicatese franţuzeşti.
La origine "ştiinţa stomacului", gastronomia devine în timp o adevărată artă de a prepara mâncăruri alese şi de a le aprecia. În prezent este o artă, un lux, o filosofie de viaţă şi o ştiinţă. Gastronomia vine de fiecare dată cu o poveste - a unui loc, a unei tradiţii, a unui om - tradusă în arome şi forme, asociată cu alte poveşti. Este un soi de magie a gustului, o ficţiune senzorială, o teatralizare a aromelor, un ritual al plăcerii.
În 2010, "le repas gastronomique a la francaise" este înscris în patrimoniul imaterial al umanităţii cu tot ce presupune aceasta: produse locale, de bună calitate, selecţie de feluri de mâncare, din locuri, mariajul între bucate şi vinuri, arta de a aranja masa, conversaţia.
De atunci, în fiecare an, Franţa celebrează această recunoaştere printr-o sărbătoare a gastronomiei: timp de trei zile în toate restaurantele, bistrourile, barurile şi pieţele din Franţa, oamenii degustă feluri de mâncare pregătite de bucătari cu cele mai alese produse. Sărbătoarea s-a răspândit şi în afara Franţei, în acele locuri, unde gastronomia franceză este apreciată, pentru a face plăcere cunoscătorilor sau acolo unde este mai puţin cunoscută, pentru a promova produsele franţuzeşti şi a sensibiliza publicul larg să consume cu plăcere produse de bună calitate.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe