Fanii Electric Castle trebuie să ştie asta. Unde a ajuns o haină de acum 300 de ani care a aparţinut proprietarului Castelului Banffy din Bonţida

O haină care a aparţinut unui băiat de 5-6 ani al baronului Bánffy Farkas, descoperită în urmă cu doi ani în timpul lucrărilor de renovare a Bisericii Reformate din Huedin, a fost restaurată de specialiştii Muzeului de Istorie a Transilvaniei. Lucrarea a fost premiată.

Urmărește
3431 afișări
Imaginea articolului Fanii Electric Castle trebuie să ştie asta. Unde a ajuns o haină de acum 300 de ani care a aparţinut proprietarului Castelului Banffy din Bonţida

Fanii Electric Castle trebuie să ştie asta. Unde a ajuns o haină de acum 300 de ani care a aparţinut proprietarului Castelului Banffy din Bonţida

Potrivit reprezentanţilor muzeului clujean, în urmă cu doi ani în cripta de la Biserica Reformată din Huedin au fost descoperite mai multe haine de copil nobil din secolul 17: botoşei de mătase, bonetă, perniţă, dar şi un dolman din brocart.

Dolmanul a fost restaurat în laboratoarele de restaurare ale Muzeului Naţional de Istorie a Tansilvaniei (MNIT), o lucrare pentru care Mihaela Chetrari a obţinut Premiul de Excelenţă la Salonul Naţional de Restaurare Craiova 2021.

Reprezentanţii muzeului susţin că dolmanul este o piesă vestimentară, realizată dintr-o ţesătură brocart din mătase de culoare verde cu motive vegetale dispuse în registre verticale late de 4,5 cm. Părţile componente ale dolmanului au fost asamblate cu cusături manuale realizate din fire din mătase cu punct înaintea acului.

„Piesa se afla într-o stare relativ bună pentru o textilă arheologică. Fiind scos din criptă, dolmănaşul era acoperit cu o cantitate semnificativă de pământ şi vegetaţie provenită din ritualul de înmormântare cât şi de mucegai şi resturi humice. Condiţiile de mediu şi procesele chimice apărute în timpul descompunerii materiilor organice existente în interiorul criptei, scoaterea piesei din mediul de înhumare şi mutarea în spaţiul de carantinare au determinat modificări ale fibrei ce au dus la schimbarea culorilor în brun, îmbătrânirea şi pierderea parţială a materialului de bază şi a firelor de asamblare, deshidratarea şi fragilizarea fibrei. Piesa a necesitat intervenţii pentru stoparea degradării evolutive”, au transmis specialiştii MNIT.

Conform acestora, în cripta Bisericii Reformate din Huedin au fost descoperite osemintele a 8 membri din familia Bánffy, Huedinul fiind unul dintre centrele domeniale importante ale acestei familii nobiliare.

„Dolmanul a aparţinut unui băieţel de 5-6 ani din familia Bánffy. Încă cercetăm, dar nu ştim cu exactitate identitatea acestuia. Pe baza cercetărilor genealogice şi arhivistice, putem presupune că este unul dintre fiii baronului Bánffy Farkas. Baronul a trăit între 1700 şi 1761”, mai spun specialiştii.

Familia Bánffy a fost una dintre cele mai faimoase şi prospere familii nobiliare care au locuit în Transilvania şi care a deţinut, printre altele, şi Castelul din Bonţida, locul unde are loc, anual, Festivalul clujean Electic Castle.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici