Felix Baumgartner, în România: Când eram mic, visam să-mi pun amprenta pe această planetă

Felix Baumgartner, primul şi singurul paraşutist din lume care a reuşit să depăşească viteza sunetului în cădere liberă, a declarat vineri, într-o conferinţă, la Bucureşti, că, atunci când era mic, îşi dorea să îşi pună amprenta pe planeta noastră şi că, în 2012, "a făcut un pas şi a făcut istorie".

Urmărește
219 afișări
Imaginea articolului Felix Baumgartner, în România: Când eram mic, visam să-mi pun amprenta pe această planetă

Felix Baumgartner, în România: Când eram mic, visam să-mi pun amprenta pe această planetă

Felix Baumgartner a participat la Conferinţa de Leadership Enlightening 3.0 - Ediţia "Business Odyssey", care a avut loc joi, în Bucureşti.

Baumgartner, în vârstă de 45 de ani, este prima persoană din lume care a depăşit viteza sunetului, fără a se afla într-un avion. Acest record a fost atins pe 14 octombrie 2012, chiar în ziua în care se celebrau 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, ce a fost pilotat de Chuck Yeager, în 1947.

"Sunt pentru prima oară în România, nu am văzut foarte multe, dar ceea ce am văzut m-a impresionat", a declarat austriacul, într-o conferinţă de presă susţinută vineri, la Bucureşti.

Chestionat despre întrebările pe care nu le-a primit încă, austriacul a precizat: "Din momentul în care am făcut saltul, am fost mereu plecat, am vorbit cu foarte multă lume, am ţinut foarte multe discursuri, am petrecut foarte mult timp în şcoli, vorbind cu cei din generaţia tânără, pentru că au fost inspiraţi de ceea ce noi am făcut (...). Este foarte greu de spus pentru că au fost, cred, toate întrebările posibile. Sunt două întrebări, întrebări ciudate, una mi-a fost pusă de o jurnalistă, care m-a întrebat «Ai făcut sex cu o seară înainte?», şi cealaltă întrebare, care a venit tot din partea unei jurnaliste, a fost «Cum miroase acolo?»", a spus austriacul.

Întrebat dacă obişnuieşte să caute informaţii despre el pe Google, Felix Baumgartner a răspuns negativ şi a precizat că nu se uită nici la videoclipurile care îl prezintă.

Austriacul a mai fost chestionat privind modul în care îşi doreşte să moară, el afirmând că nu vrea să moară. "Nu vreau să se întâmple asta, dar, dacă se va întâmpla, sper să fie la o vârstă foarte înaintată, vreau să trăiesc pe această planetă cât de mult se poate, pentru că este atât de frumos, sunt atât de multe lucruri care trebuie descoperite şi mult mai multe lucruri de făcut", a completat el.

Felix Baumgartner a spus că a fost foarte surprins când a venit, pentru că România are o imagine negativă, din cauza dictatorului Nicolae Ceauşescu. "Cu siguranţă mă voi întoarce, pentru că două zile nu sunt de ajuns pentru a cunoaşte această ţară. Sunt lucruri minunate aici şi vreau să ştiu mai multe despre România. Nu anul acesta, dar anul viitor cu siguranţă", a mai spus Baumgartner.

Întrebat dacă cunoaşte vreun sportiv român, austriacul a precizat că îl ştie pe Ion Ţiriac, având în vedere că a fost managerul lui Boris Becker.

El a mai relatat că a auzit de mitul lui Dracula din Transilvania. "Îmi place conceptul, dar vreau să văd în realitate cum arată castelul şi dacă Dracula mai este prin zonă", a mai spus austriacul.

Baumgartner a vorbit şi despre experienţa pe care a avut-o la evenimentul de leadership Enlightening 3.0, unde a fost impresionat de reacţia publicului, precizând că românii sunt respectuoşi, inteligenţi şi pun foarte multe întrebări.

Despre proiectul "Red Bull Stratos" - programul prin care a stabilit recordul mondial, devenind prima persoană din lume care a depăşit viteza sunetului, fără a se afla într-un avion -, Baumgartner a precizat că datorită acestuia a învăţat să aibă răbdare şi să lucreze în echipă. "Nu a fost uşor, pentru că am lucrat cu militari, nu este uşor să lucrezi cu oameni din armată, mai ales cu americanii din Air Force", a mai precizat austriacul. "A trebuit să învăţ foarte mult, am citit foarte multe cărţi, am vorbit cu foarte mulţi oameni, am încercat să absorb cât mai multe cunoştinţe. (...) Am învăţat să am răbdare", a mai spus paraşutistul.

El a mai spus că este mult mai frumos dacă reuşeşti sau ai succes împreună cu o echipă, pentru că efortul acesteia este atât de puternic şi mult mai valid decât dacă faci ceva de unul singur. "Pentru că, la finalul zilei, dacă ai avut succes, împărtăşeşti succesul cu toţi colegii tăi, iar acest lucru este o legătură foarte puternică. Noi chiar am stabilit prietenii. Joe Kittinger (cel care, în 1960, a stabilit recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă, n.r.) este un om minunat. (...) Am învăţat foarte multe de la el", a completat paraşutistul.

Felix Baumgartner a spus că, dacă ar putea să schimbe ceva în viaţa lui, ar fi vârsta. "Problema este că îmbătrâneşti, iar viaţa este atât de interesantă, sunt atât de multe lucruri pe care vreau să le fac, sunt atât de mulţi oameni pe care aş vrea să-i cunosc, dar rămânem fără timp, problema este că am 45 de ani şi aş mai vrea să fiu pe această planetă încă vreo 100 de ani. (...) Ajungi la un punct când nu mai poţi călători, aşadar, în afara de asta, aş face totul la fel. Când eram mic visam să las o amprentă pe această planetă, admiram oamenii care lăsau o amprentă în urma lor, iar oamenii îşi amintesc de aceia în continuare", a mai spus austriacul.

El a precizat că "Red Bull Stratos" este un proiect încheiat şi că este timpul pentru el să meargă mai departe. "Am făcut genul acesta sporturi timp de 25 de ani. (...) Nu m-aş mai înscrie într-un astfel de program, pentru că este foarte greu să rămâi concentrat pe ceva timp de cinci ani", a mai precizat austriacul. "Te trezeşti cu Red Bull Stratos în minte, mergi la culcare cu Red Bull Stratos, nu poţi să te mai bucuri de viaţa ta. (...) Am simţit că sunt ca într-o puşcărie pentru cinci ani", a mai spus paraşutistul.

El a povestit că, în momentul în care deschizi trapa, pierzi 50% din protecţie şi a precizat că viaţa depinde de costumul presurizat, afirmând că, dacă există o problemă cu acesta, "mori în 15 secunde".

"Stăteam în capsulă de mai bine de trei ore (...). Când am ieşit afară a fost un moment excepţional, care te lasă fără răsuflare (...). este o combinaţie între un moment frumos şi unul foarte stresant", a mai spus austriacul. El a mai completat că "a făcut un pas şi a creat istorie". "Îţi dai seama că în acel moment toată lumea te priveşte, nu sunt prea multe care au parte de asta, poate papa şi preşedintele Statelor Unite, când ei fac ceva, toată lumea îi priveşte, de data asta eram eu. Este un sentiment unic", a mai spus acesta.

Felix Baumgartner s-a născut pe 20 aprilie 1969 în oraşul austriac Salzburg şi, de copil, a visat să piloteze elicoptere şi să sară cu paraşuta.

El a efectuat primul salt la vârsta de 16 ani, înainte de a se înrola în armata austriacă şi şi-a perfecţionat calităţile în cadrul forţelor speciale.

Aventurierul a explorat deja cele patru colţuri ale lumii, uneori în aer, dar şi de la nivelul solului. În 1999, el a devenit primul om care a sărit de pe unul dintre braţele statuii lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, la numai 30 de metri de la sol, suficient însă pentru a deschide paraşuta şi a ateriza în siguranţă.

Dar cele mai spectaculoase sărituri ale sale sunt acelea de pe cele mai înalte turnuri ale lumii - Petronas Tower din Kuala Lumpur, Malaezia (în 1999), şi de pe turnul din Taipei, Taiwan (2004).

Felix Baumgartner a devenit în 2003 primul om care a traversat Canalul Mânecii în cădere liberă folosind o aripă de deltaplan fabricată din carbon.

Baumgartner a sărit şi de pe cel mai înalt pod din lume, Viaductul Millau, din Franţa, care se ridică la înalţimea de 343 de metri deasupra Văii Tarn.

Felix Baumgartner este prima persoană din lume care a depăşit viteza sunetului, fără a se afla într-un avion. Plonjând de la altitudinea de peste 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, Felix Baumgartner a stabilit atunci şi un alt record mondial - saltul în cădere liberă de la cea mai mare altitudine.

Felix Baumgartner a urcat în stratosferă într-o capsulă presurizată, trasă de un balon uriaş cu heliu, după care a fost în cădere liberă timp de peste patru minute.

Recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă era deţinut din 1960 de un fost colonel din aviaţia americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spaţiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri. Felix Baumgartner a primit indicaţii de la sol, în timpul ascensiunii şi în timpul căderii sale, chiar de la cel al cărui record l-a depăşit, Joe Kittinger.

Totuşi, Baumgartner nu a depăşit şi un al doilea record deţinut de Kittinger, care s-a aflat în cădere liberă timp de 4 minute şi 36 de secunde. Felix Baumgartner s-a aflat în cădere liberă doar 4 minute şi 19 secunde.

"Îmi plac foarte mult provocările, iar încercarea de a deveni prima persoană care depăşeşte bariera sunetului este o provocare unică. Acesta este, probabil, ultimul lucru pe care îl mai am de făcut", a declarat Felix Baumgartner în timpul perioadei de pregătire pentru marele salt. Austriacul s-a pregătit timp de cinci ani pentru acest eveniment.

"Cred că totul este o chestiune de pregătire. Trebuie să îţi faci bine treaba. Şi îmi displace să fiu numit un iubitor de senzaţii tari sau dependent de adrenalină, pentru că nu sunt deloc aşa. Îmi place ca totul să fie foarte bine pus la punct", a mai spus Baumgartner.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici