Femeia din spatele unui MOMENT ISTORIC. Katie Bouman, studenta care a creat algoritmul pentru realizarea primei IMAGINI cu gaura neagră | FOTO, VIDEO

Katie Bouman, o tânără programatoare, a primit nenumărate laude pentru eforturile sale privind realizarea primei imagini a unei găuri negre. De asemenea, fotografia distribuită de aceasta cu un moment crucial al procesului a devenit virală, transmite Huffington Post.

Urmărește
9895 afișări
Imaginea articolului Femeia din spatele unui MOMENT ISTORIC. Katie Bouman, studenta care a creat algoritmul pentru realizarea primei IMAGINI cu gaura neagră | FOTO, VIDEO

Femeia din spatele unui MOMENT ISTORIC. Katie Bauman, studenta care a creat algoritmul pentru realizarea primei IMAGINI cu gaura negre | FOTO, VIDEO

Pentru prima data în istoria umanităţii, oamenii din întreaga lume au putut vedea cum arată o gaură neagră, situată la 50 de milioane de ani-lumină depărtare.

Imaginea revoluţionară a devenit virală aproape instantaneu, precum şi o poză cu Katie Bouman, tânăra de 29 de ani care este parţial răspunzătoare pentru momentul istoric.

În fotografie, Bouman, membru al proiectului Event Horizon Telescope, se uită entuziasmată cum imaginea revoluţionară se încarcă pe ecranul calculatorului, informează Huffington Post.

„Nu-mi vine să cred că prima imagine a unei găuri negre este în procesul de a fi realizată”, scrie Bouman în descrierea postării sale pe Facebook. 

În urmă cu trei ani, în timp ce studia pentru diploma de doctorat de la MIT, Bouman a creat algoritmul esenţial care a dus la creaţia primei imagini din lume care arată o gaură neagră. Acesta a fost doar unul din algoritmii care au „colaborat ca un puzzle” pentru crea imaginea.

„Una dintre contribuţiile lui Katie este faptul că imaginea are caracteristici naturale”, spune Vincent Fish, cercetător la Observatorul Haystack din cadrul MIT. „Atunci când ne gândim la fotografiile pe care le facem cu telefonul mobil, acestea prezintă anumite proprietăţi. Dacă ştii ce reprezintă un pixel, poţi să ghiceşti cu succes ce reprezintă pixel-ul din apropiere”, adaugă Fish.

În cadrul unui interviu pentru Washington Post, Bouman declară că nu ştia „absolut nimic despre găurile negre” atunci când a început proiectul.

„Am lucrat la proiect timp de şase ani, iar în ultimul an am fost obligaţi să ţinem secret procesul de creare a imaginii”, afirmă Bouman. „Nu am putut spune nici măcar familiei, dar acum este extraordinar să pot împărtăşi bucuria cu toată lumea”, adaugă aceasta.

Prima imagine a unei găuri negre, o formaţiune localizată într-o galaxie îndepărtată şi descrisă de astronomi drept "un monstru", a fost publicată miercuri, potrivit bbc.com.

Gaura neagră are un diametru de aproximativ 40 de miliarde de kilometri - de trei milioane de ori mai mare decât al Pământului - şi este situată la o distanţă de 500 de milioane de trilioane de kilometri.

Imaginea a fost realizată cu ajutorul unei reţele de opt telescoape situate pe tot globul. Detaliile despre respectiva imagine, o premieră în astronomie, au fost publicate miercuri în Astrophysical Journal Letters.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici