- Home
- Life-Inedit
- (11.04.2019, 14:47)
- Ioana Scholler
Femeia din spatele unui MOMENT ISTORIC. Katie Bouman, studenta care a creat algoritmul pentru realizarea primei IMAGINI cu gaura neagră | FOTO, VIDEO
Katie Bouman, o tânără programatoare, a primit nenumărate laude pentru eforturile sale privind realizarea primei imagini a unei găuri negre. De asemenea, fotografia distribuită de aceasta cu un moment crucial al procesului a devenit virală, transmite Huffington Post.
Urmărește
9895 afișări
Femeia din spatele unui MOMENT ISTORIC. Katie Bauman, studenta care a creat algoritmul pentru realizarea primei IMAGINI cu gaura negre | FOTO, VIDEO
Pentru prima data în istoria umanităţii, oamenii din întreaga lume au putut vedea cum arată o gaură neagră, situată la 50 de milioane de ani-lumină depărtare.
Imaginea revoluţionară a devenit virală aproape instantaneu, precum şi o poză cu Katie Bouman, tânăra de 29 de ani care este parţial răspunzătoare pentru momentul istoric.
În fotografie, Bouman, membru al proiectului Event Horizon Telescope, se uită entuziasmată cum imaginea revoluţionară se încarcă pe ecranul calculatorului, informează Huffington Post.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Congratulations to Katie Bouman to whom we owe the first photograph of a black hole ever. Not seeing her name circulate nearly enough in the press.
— Tamy Emma Pepin (@TamyEmmaPepin) April 10, 2019
Amazing work. And here’s to more women in science (getting their credit and being remembered in history) 💥🔥☄️ pic.twitter.com/wcPhB6E5qK
„Nu-mi vine să cred că prima imagine a unei găuri negre este în procesul de a fi realizată”, scrie Bouman în descrierea postării sale pe Facebook.
În urmă cu trei ani, în timp ce studia pentru diploma de doctorat de la MIT, Bouman a creat algoritmul esenţial care a dus la creaţia primei imagini din lume care arată o gaură neagră. Acesta a fost doar unul din algoritmii care au „colaborat ca un puzzle” pentru crea imaginea.
„Una dintre contribuţiile lui Katie este faptul că imaginea are caracteristici naturale”, spune Vincent Fish, cercetător la Observatorul Haystack din cadrul MIT. „Atunci când ne gândim la fotografiile pe care le facem cu telefonul mobil, acestea prezintă anumite proprietăţi. Dacă ştii ce reprezintă un pixel, poţi să ghiceşti cu succes ce reprezintă pixel-ul din apropiere”, adaugă Fish.
În cadrul unui interviu pentru Washington Post, Bouman declară că nu ştia „absolut nimic despre găurile negre” atunci când a început proiectul.
„Am lucrat la proiect timp de şase ani, iar în ultimul an am fost obligaţi să ţinem secret procesul de creare a imaginii”, afirmă Bouman. „Nu am putut spune nici măcar familiei, dar acum este extraordinar să pot împărtăşi bucuria cu toată lumea”, adaugă aceasta.
Gaura neagră are un diametru de aproximativ 40 de miliarde de kilometri - de trei milioane de ori mai mare decât al Pământului - şi este situată la o distanţă de 500 de milioane de trilioane de kilometri.
Imaginea a fost realizată cu ajutorul unei reţele de opt telescoape situate pe tot globul. Detaliile despre respectiva imagine, o premieră în astronomie, au fost publicate miercuri în Astrophysical Journal Letters.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: DESCOPERIRE istorică într-o celebră destinaţie turistică: O nouă SPECIE umană, Homo luzonensis
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe