Femeile preferă umorul mai sofisticat, bărbaţii folosesc umorul agresiv

Femeile folosesc mai multe zone din creier pentru "descifrarea" glumelor şi preferă umorul mai sofisticat, având nevoie de mai mult timp pentru a înţelege glumele bune, pe care, însă, le savurează mai mult decât bărbaţii, potrivit unui studiu citat de cotidianul The Times.

Urmărește
335 afișări
Imaginea articolului Femeile preferă umorul mai sofisticat, bărbaţii folosesc umorul agresiv

Femeile preferă umorul mai sofisticat, bărbaţii folosesc umorul agresiv (Imagine: Mediafax Foto)

La studiu, care a fost realizat de cercetătorii de la Stanford University din California, SUA, au participat zece femei şi zece bărbaţi, care au fost analizaţi cu ajutorul tehnologiei fMRI (imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională). Astfel, cercetătorii puteau urmări pe un scanner felul în care reacţiona creierul unui subiect în timp ce acestuia i se arătau 70 de desene alb-negru, mai mult sau mai puţin comice. La fiecare desen, cercetătorii puteau observa cât îi lua unui subiect să înţeleagă gluma, iar acesta trebuia să evalueze fiecare glumă în parte.

Experimentul a demonstrat că femeile aveau o activitate cerebrală mai intensă decât bărbaţii în cortexul prefrontal, zonă asociată interpretării limbajului şi proceselor analitice în profunzime. Femeile aveau nevoie, în medie, de ceva mai mult timp să înţeleagă glumele cu adevărat amuzante, dar se bucurau mai mult de ele.

Femeile preferă umorul mai sofisticat şi folosesc funcţii cerebrale mai complexe pentru a îl procesa, potrivit profesorului Allan Reiss, director al Centrului de cercetare interdisciplinară a creierului de la Stanford University, care a coordonat studiul.

"Cercetările noastre confirmă stereotipul reacţiilor bărbaţilor şi femeilor la umor", a mai spus Reiss, precizând că femeile reacţionează mai bine la jocuri de cuvinte şi comic de situaţie, decât la poante şi farse. De asemenea, scanările au arătat că femeile se aşteaptă mai puţin să găsească glumele amuzante, dar când acest lucru se întâmplă, plăcerea este mai mare.

În schimb, bărbaţii dovedeau mai multă activitate la nivelul nucleus accumbens (zona din creier asociată plăcerii şi recompenselor). Astfel, ei se aşteptau să înţeleagă gluma şi erau mai deprimaţi dacă acest lucru nu se întâmpla.

Reiss coordonează în prezent experimente similare pe copii, pentru a determina dacă diferenţele dintre felurile în care bărbaţii şi femeile percep umorul sunt de natură biologică sau sunt însuşite prin experienţă.

Au mai fost constatate diferenţe şi în felul în care bărbaţii şi femeile se folosesc de umor în societate. Potrivit lui Rod Martin, profesor de psihologie la Universitatea Western Ontario din Canada, bărbaţii sunt mai susceptibili să folosească umorul "ostil", prin care se critică unii pe alţii şi stabilesc cine domină, în timp ce femeile se folosesc de umor pentru a-şi păstra relaţiile şi a-i face pe ceilalţi să se simtă în largul lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici