Feminismul în declin: Cum a rămas fără obiect puternica mişcare de la începutul secolului al XX-lea

Celebra mişcare feministă care, printre multe triumfuri înregistrate, a reuşit să obţină şi dreptul de vot pentru femei, a început să decadă în ultimii ani, susţin reprezentanţii site-ului Netmums, care au realizat un sondaj cu privire la evoluţia feminismului.

Urmărește
784 afișări
Imaginea articolului Feminismul în declin: Cum a rămas fără obiect puternica mişcare de la începutul secolului al XX-lea

Feminismul în declin: Cum a rămas fără obiect puternica mişcare de la începutul secolului al XX-lea (Imagine: Shutterstock)

Feminismul "a murit" pentru femeia modernă de vârstă medie, arată rezultatele sondajului, la care au participat 1.300 de femei. Astfel, numai o femeie din şapte se consideră "feministă", în timp ce în cazul celor mai tinere raportul este mult mai mare, informează dailymail.co.uk.

De asemenea, o treime dintre femeile chestionate au spus că feminismul, în forma radicală în care acesta s-a consacrat, este "prea agresiv" în raport cu bărbaţii, în timp ce un sfert dintre participantele la sondaj spun că acest curent nu mai reprezintă un aspect pozitiv. Mai mult, una din cinci femei descrie feminismul drept "demodat" şi "deloc relevant" pentru generaţia sa.

Femeia modernă este mai înclinată să o considere drept model pe multimilionara scriitoare şi, totodată, mamă singură JK Rowling, în defavoarea lui Germaine Greer, un simbol al mişcării feministe, care a primit numai 50 de voturi din partea participantelor la sondaj.

Însă, reprezentanţii site-ului Netmums care a realizat sondajul susţin că rezultatele sunt semnificative: arată cât de bine şi-a atins scopul mişcarea feministă, deoarece femeile nu se mai simt persecutate.

"Pur şi simplu nu îl mai privesc pe bărbat ca pe un duşman. Este clar că nu mai există celebra bătălie a sexelor, ci este o reconciliere a sexelor pentru o bună funcţionare a societăţii", este de părere Siobhan Freegard, fondatorul site-ului.

În prezent, peste o treime dintre femeile tinere nu-şi pot imagina că a existat o perioadă în care femeile şi bărbaţii nu erau egali - spre deosebire de începutul secolului al XX-lea, când, prin Mişcarea sufragetelor, apărută în Marea Britanie, s-a reuşit obţinerea dreptului de vot pentru femei, sau de anii '70, când greva cusătoreselor de la Ford a determinat semnarea Pactului Antidiscriminare.

Astfel, numai o femeie din 10 cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani se mai identifică azi cu mişcarea feministă, comparativ cu una din patru, cât era raportul în anii '45 - 50'. Mai mult, una din şase femei chestionate spune că feminismul este "exagerat" şi "estompează rolurile fireşti ale bărbatului şi ale femeii", în timp ce două din cinci participante la sondaj declară că ar prefera să "sărbătorească" aceste diferenţe.

Cu toate acestea, un procent covârşitor de tinere - 70% - spun că aşteptările din partea lor sunt exagerate, în condiţiile în care se doreşte ca femeia modernă să fie, simultan, "amantă, gospodină şi să arate ca un supermodel", mai arată rezultatele sondajului.

De asemenea, majoritatea celor 1.300 de respondente consideră că feminismul ar trebui să se rezume la "siguranţa cu privire la familie, carieră şi viaţă" şi la restabilirea valorilor maternităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici