„Guinness anunţă cu tristeţe decesul celei mai bătrâne persoane din lume, Kama Chinen din Japonia, care a murit pe 2 mai, la vârsta de 114 ani şi 357 de zile”, se afirmă în comunicatul emis de Guinness Book.
„Deşi şi-a petrecut ultimii ani într-un scaun cu rotile, Kama Chinen iubea plimbările în aer liber şi îi plăcea să contempleze natura”, potrivit aceluiaşi comunicat.
Titlul de cel mai bătrân om din lume i-a revenit franţuzoaicei Eugenie Blanchard, în vârstă de 114 ani, care locuieşte pe insula Guadelupa. Potrivit Grupului de cercetări gerontologice, Eugenie Blanchard s-a născut pe 16 februarie 1896.
Kama Chinen a devenit cel mai bătrân om din lume în septembrie 2009, după ce Gertrude Baines, din SUA, a decedat la vârsta de 115 ani, potrivit Guinness Book.
Presa niponă a rămas discretă în privinţa acestei informaţii, mulţumindu-se să anunţe doar că o femeie în vârstă de 114 ani a decedat, duminică, pe insula Okinawa, fără să îi precizeze identitatea, la cererea familiei acesteia.
Japonia se bucură de una dintre cele mai ridicate rate ale longevităţii din lume, potrivit statisticilor ONU, iar pe insula Okinawa trăiesc multe persoane centenare, o particularitate pusă pe seama regimului alimentar sănătos şi climatului favorabil al acestei insule subtropicale.
Alte femei din diferite ţări ale lumii pretind că deţin recordul de longevitate, însă Guinness Book nu a autentificat datele lor de naştere. Cubaneza Juana Rodriguez susţine că şi-a sărbătorit, în februarie, cea de-a 125-a aniversare, iar israeliana Myriam Amash pretinde că ar avea 122 de ani.
Franţuzoaica Jeanne Calment, decedată în 1997, la vârsta de 122 de ani, 5 luni şi 14 zile, este considerată persoana care a trăit cel mai mult, a cărei dată de naştere a putut fi stabilită cu certitudine.