- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (30.08.2012, 16:48)
- Oana Ghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Festivalul Balkanik se întoarce, între 21 şi 23 septembrie, la Grădina Uranus - VIDEO
Festivalul Balkanik, ediţia a doua, va avea loc între 21 şi 23 septembrie, la Grădina Uranus din Capitală şi aduce în faţa publicului român artişti precum Orchestra Boban şi Marko Markovic şi Fanfara Shavale din Zece Prăjini, informează un comunicat.
Urmărește
174 afișări
Festivalul Balkanik se întoarce, între 21 şi 23 septembrie, la Grădina Uranus (Imagine: www.balkanikfestival.ro)
Balkanik Festival este, potrivit organizatorilor, primul festival de muzică şi cultură balcanică din România, iar în centrul său se află omul, multiculturalismul şi expresia umană în cea mai pură şi autentică formă.
În România au luat naştere unele dintre cele mai vechi şi longevive trupe de muzică balcanică, iar interesul faţă de această muzică a crescut în ultimii ani.
În cadrul festivalului, publicul bucureştean, român şi publicul de pretutindeni, dornic să descopere autenticul regiunii, au ocazia să asculte live formaţii îndrăgite şi autentice româneşti şi din întreaga zonă a Balcanilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
Trei zile şi trei nopţi, ca la petrecerile împărăteşti, vor fi încununate de muzica unor artişti de talie internaţională, din Serbia, Ungaria, Turcia, Bulgaria şi România, îndrăgiţi de publicul amator de muzică balcanică. Patru dintre formaţiile prezente se află pentru prima dată la Balkanik Festival, iar la cererea publicului, Baba Zula se întoarce pe scena festivalului.
Orchestra Boban şi Marko Markovic este un ansamblu de suflători şi percuţionişti, recunoscut internaţional ca fiind cea mai bună formaţie din Serbia din anii '80 până în prezent, câştigător a numeroase premii internaţionale. Pe lângă cele 13 albume lansate şi sutele de concerte susţinute, orchestra a cântat în două dintre filmele lui Emir Kusturica, "Underground", distins cu Palme d'Or la Cannes 1995 şi Arizona Dream, laureat al Ursului de Aur la Berlinale 1993.
O altă trupă invitată la festival este Parno Graszt din Ungaria. Numele trupei este de 20 de ani sinonim cu muzica autentică Romani. Membrii trupei au cules ei înşişi melodiile pe care le interpretează, din Paszab, în Szabolcs-Szatmár, de acolo de unde locuiesc, departe de zgomotul lumii. Albumul lor, "Rávágok a zongorára" (2002), a ocupat locul 7 între trupele maghiare, în World Music Charts Europe. În 2003 BBC a realizat un film documentar despre activitatea lor de păstrare a tradiţiei. Muzica lor a fost prezentată deja peste tot în lume: în 2008 au petrecut timp în India, cercetându-şi rădăcinile muzicale. În 2009 au susţinut 20 de concerte în SUA, de la New York până la San Francisco.
Amestecând intrumente orientale ca darbuka, saz electric şi linguri, cu abordări electronice şi moderne, Baba Zula creează sunete care au fost definite ca "sunetul spaţiului din Istanbul”, "Oriental dub" sau "Folk contemporan din Instanbul". Baba Zula îşi împart moştenirea cu noi prin intermediul muzicii lor, o muzică născută din Istanbul şi influenţată de amintirea unui Istanbul simbolic transmis din generaţie în generaţie. Baba Zula a compus diferite piese pentru filme iar trupa a apărut în filmul documentar "Crossing the Bridge - The Sound of Istanbul" al regizorului Fatih Akin, inclus în selecţia oficială de la Cannes în anul 2005.
Fanfara Shavale din România provine din satul Zece Prăjini, o aşezare din centrul Moldovei, care şi-a câstigat un renume de invidiat prin cel mai mare număr de fanfare din ţară, fiecare bărbat ştiind să cânte la cel puţin un instrument. Începând cu anul 1999, cei 10 membri ai Fanfarei Shavale promovează cu succes muzica tradiţională românească şi Romani în întreaga lume.
Acestora li se adaugă Nedim Nalbantoglu & The Balkan Messengers (Turcia şi Bulgaria). Nedim Nalbantoglu s-a născut în Turcia, în anul 1966. A studiat 11 ani de Conservator, după care şi-a continuat studiile la Ecole Normale Supérieure de Musique, în Paris. A colaborat cu muzicieni faimoşi, precum violonista rusă Tatyana Affanasiev, Ivo Papasov, Devi Arlih şi Bruno L'huissiev, Jhonny Griffin, Tooths Thielemans. Nalbantoglu este cunoscut în Franţa ca "omul care dă viaţă viorii şi o face să vorbească" şi este un virtuoz în muzică clasică, jazz, muzică balcanică, turcească şi indiană. Muzica lui poate fi regăsită în peste 25 de albume din numeroase ţări. Pentru a sărbători multiculturalismul şi prietenia dintre bulgari şi turci, în cadrul Balkanik Festival, Nedim Nalbantoglu urcă pe scenă alături de bulgarii Nesho Neshev, Nikolai Delchev şi Salif Ali.
Biletele la festival pot fi achiziţionate din reţelele Eventim şi MyTicket. Preţurile sunt: în avans: 35 de lei/ zi, 50 de lei - abonament 2 zile, 85 de lei - abonament 3 zile, iar în ziua evenimentului preţurile sunt 45 de lei/ zi, 60 de lei - abonament 2 zile, 95 de lei - abonament 3 zile.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe