Festivalul NexT 2014: 26 de filme din 22 de ţări, în competiţia internaţională

Trofeele de anul acesta din competiţia internaţională a Festivalului de Film NexT, care se va desfăşura între 3 şi 7 aprilie, în Capitală, vor fi disputate de 26 de pelicule din 22 de ţări, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
168 afișări
Imaginea articolului Festivalul NexT 2014: 26 de filme din 22 de ţări, în competiţia internaţională

Festivalul NexT 2014: 26 de filme din 22 de ţări, în competiţia internaţională (Imagine: captură/ "Noaptea americană a lui Angelique")

Coselecţionerii Irina Trocan şi Andrei Rus au ales dintre cele peste 1.000 de filme înscrise în festival câteva dintre cele mai provocatoare scurtmetraje recente. Spectatorii NexT se vor delecta cu viziuni inedite şi poveşti venite de prin toată lumea, din Marea Britanie şi Franţa până în Argentina şi Kârgâzstan.

Unul dintre membrii juriului de anul acesta va fi renumitul cineast britanic Peter Webber, regizorul unor filme ca "Fata cu cercel de perlă/ Girl with a Pearl Earring", cu Scarlett Johansson şi Colin Firth, nominalizat la trei premii Oscar şi zece premii BAFTA, şi "Hannibal: În spatele măştii/ Hannibal Rising". Acesta va susţine şi un masterclass de regie la NexT, pentru cineaşti şi cinefili.

Alături de el, vor juriza competiţia internaţională, dar şi pe cea românească, Karel Och (Cehia, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary), Martina Bleis (Germania, membră a comitetului de selecţie al Berlinale CoProduction Market), Julia Sinkevych (Ucraina, coordonatoarea Departamentului de Evenimente şi Proiecte internaţionale la Festivalul de Film de la Odessa), Alfonso González Aguilar (Spania, compozitor de muzică de film), Vava Ştefănescu (România, coregraf, manager cultural) şi Vlaicu Golcea (România, muzician).

"Un lucru rămâne constant de la an la an în cum alegem filmele din competiţie, deşi e destul de greu de măsurat, e chiar un pic vag: contează calitatea lor cinematografică, densitatea lor ca filme, mai mult decât contează subiectul. Chiar dacă toate scurtmetrajele din competiţie sunt narative, dacă m-ar pune cineva să vorbesc despre ele, cred că aş prefera să le descriu stilul sau să încerc să le găsesc genul în loc să le rezum", a afirmat criticul de film Irina Trocan.

Spectatorii vor vedea, printre altele, un film alb-negru cu doi copii diabolici - "Tin & Tina", un porno cu jucării - "Testicles in Fabric", un SF est-european cu tehnologie ţinută parcă laolaltă cu benzi de scotch, numit "Teleportorul Zovko", o animaţie autobiografică cinefilă - "Noaptea americană a lui Angelique", şi un film splendid vizual - britanicul "Alluvion".

Pentru coselecţionerul Andrei Rus, cele mai incitante sunt scurtmetrajele care se îndepărtează de convenţii clare şi refuză încadrarea în genuri narative: "Filme para Poeta Cego", "Mahjong", "No More Lonely Nights", "Rei Inùtil" şi "El ruido de las estrellas me aturde" sunt câteva exemple în acest sens.

"Apoi, am fost interesat de filme care abordează probleme sensibile pentru societatea noastră, unele, în opinia mea, nediscutate suficient sau de prea multe ori tratate superficial în mass-media: «Un chien de ma chienne» e un film feminist, «Seagull» e despre segregare etnică, iar «Undress Me» are în prim-plan o situaţie reprezentativă pentru diferenţele de natură sexuală", a declarat criticul Andrei Rus.

Două nume româneşti se regăsesc printre cele 26 de candidaţi în competiţia internaţională, acestea fiind producţiile "Mâine, Bach...", în regia lui Mihnea Andrei Ciorică, şi "Idle", de Raia Al Souliman. Pentru prima dată, NexT va avea şi o competiţie românească, filmele urmând a fi anunţate în curând.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediţie va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro şi Ceainăria Cărtureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici